Nyheter/Reportage

Allt fler kommuner väljer bort burägg

Under förra året uppgav 175 av landets 290 kommuner att de upphandlar buräggsfritt, det vill säga att de i upphandlingen av råvaror till kök bara ska köpa in ägg från frigående hönor. I år har antalet kommuner ökat till 246.

Djurens Rätt har kartlagt hur upphandlingarna i kommunerna sett ut, och kartläggningen visar att antalet kommuner som upphandlar buräggfritt har ökat med 40 procent sedan i fjol.
– Att 246 av 290 kommuner aktivt väljer bort ägg från hönor i burar visar att den här typen av djurhållning håller på att försvinna i Sverige. Det skickar också en tydlig signal till våra lagstiftare om att det är dags att en gång för alla ta bort burarna, säger Sebastian Wiklund, chef över politiskt arbete på Djurens Rätt.

Sedan 2008 nästan alla stora matvarukedjor i Sverige slutat sälja burägg, och antalet hönor som sitter i burar i Sverige har minskat från 40 procent till 10 procent. 

Även antalet kommuner som väljer bort påskfjädrarna till påskpyntet ökar. Förra året var det 136 kommuner som valde bort fjädrarna och i år uppger 207 kommuner att de pyntar fjäderfritt. 

Örnsköldsviks kommun ingår bland de kommuner som både upphandlar buräggfritt och väljer bort påskfjädrarna. 


Källa: Djurens Rätt

 

Publicerat