Nyheter/Reportage

Dioxinhalten i lax sjunker

För första gången på nästan 20 år så har Livsmedelsverket mätt att dioxinhalterna i lax minskat, skriver P4 Västernorrland.

Dioxiner är ett miljögift som bland annat kan påverka spermiekvaliteten vid vuxen ålder, nivåerna av sköldkörtelhormoner samt tandemaljen om man får i sig det som foster eller barn. Miljögiftet förekommer i höga doser i bland annat lax fångad i Bottenhavet och Bottenviken. Barn, ungdomar och kvinnor i barnafödande ålder rekommenderas att undvika fisk med höga dioxinhalter.

Nu, för första gången sedan mätningarna började för nästan tjugo år sedan, så har man mätt minskade halter i lax fångad i Bottenhavet och Bottenviken.
– Det är ju naturligtvis glädjande, säger Marie Aune, kemist vid Livsmedelsverket, till P4 Västernorrland men tillägger:
– Halterna är förhållandevis höga ändå i laxen tyvärr. Så kostråden gäller den fisk som fångas nu också.

Orsaken till att man nu ser en minskning är inte klarlagt, men däremot så är det klart att det är inte bara är i fisk från Bottenhavet och Bottenviken som halterna minskat då Danmark rapporterar att även de har sett en minskning av dioxin i fisken fångat i deras vatten. 


Källa: SR P4 Västernorrland

 

Publicerat