Du är här

2019-03-15 - Nyheter/Reportage
  • Foto: Håkan Nordström
  • Second hand, loppis och auktioner får många besök av Ida och Peter i sökandet efter saker som passar deras perosnliga inredningsstil. Foto: Håkan Nordström
  • Redan i hallen väcks nyfikenheten hos den som besöker huset på Västerlånggatan 28, adressen som även är namet på husets instagramkonto. Foto: Håkan Nordström
  • Starka färger mathcar de stilrena möblerna. Soffgruppen i skinn med tillhörande bord följde med vid husköpet. Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström

Retro som väcker nyfikenhet

Välkommen till Västerlånggatan 28. Ett hem där du möter det oväntade, i en skön retromix från flera olika årtionden. Med mycket färglada och personliga inredningsdetaljer har Ida och Peter skapat ett hem som väcker nyfikenhet.

När Ida Billström och Peter Olsson flyttade ihop i villan i Ås förra hösten var det deras första gemensamma boende. De delar samma smak när det kommer till inredning och de lägger en hel del tid på att renovera och att söka efter prylar och möbler som passar in i deras stil.
– Jag vet inte riktigt vad man ska kalla den här stilen, säger Ida. Vi blandar gamla saker från olika årtionden så det finns en del retrokänsla och i grunden finns det industriella. Vi vill att det ska vara personligt och tänker gärna utanför boxen.

Det gick undan när paret väl fått nycklarna till huset. Att vänta är inte Idas starka sida när hon får en idé och när mäklaren föreslog att de skulle mötas för tillträde en måndag i augusti såg Ida till att få mötet tidigarelagt.
– Jag kontaktade alla och såg till att det blev på fredagen i stället. Samma kväll började vi med köket och innan det var måndag hade vi redan rivit ut allt där, säger Ida.
Köket är ett tydligt exempel på hur paret på ett smakfullt sätt blandar gammalt och nytt. Delar av en gammal köpmansdisk är infälld i den nya köksbänken och ett nylagt svart golv framför köksbänken går över i den gamla fiskbensparketten.
– Huset hade potential med en del detaljer som vi valde att bevara, säger Peter. Det var inte helt enkelt att flytta delar av fiskbensparketten men vi är riktigt nöjda med resultatet.

Udda detaljer finns att upptäcka överallt i huset. I trappan i hallen står två dockor, till synes helt obrydda om sin nakenhet, och lite längre in står en huvudlös anatomi-docka som väcker minnen från skoltiden.
– Jag får ta på mig det, säger Peter. Det är väl för att jag är lärare som jag dras till gamla saker från skolmiljö.
Peter är lärare i både textil-, trä- och metallslöjd. Något som ofta kommer till nytta när saker de köper behöver justeras.
– Det finns nästan ingenting här som är nytt, säger Ida. Vi handlar på loppisar och i second hand-butiker och på senare tid har vi också upptäckt auktioner. Vi gillar att åka runt, titta och ta en fika. Det är tur att vi har plats i källaren så att vi kan förvara de saker som inte hittar en given plats på en gång.

Under höst och vinter har fokus legat på husets insida. Inför sommaren finns planer på att måla fasaden och att bygga en altan. De kommer båda med nya idéer även om Ida ofta är den stora idésprutan.
– Du kommer med idéer och jag reviderar dem så att de går att genomföra, säger Peter.
– Ja, och ibland kommer du med en idé som du tycker verkar omöjlig och då är det jag som spinner vidare och hittar lösningar, skrattar Ida.

 

Dela med dig av denna artikel på: