Du är här

2019-03-15 - Nyheter/Reportage
  • Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström

Återbruk i inredningen

Hemma hos Ida och Peter, på förra uppslaget, är det mesta av inredningen köpt på second hand, loppis eller auktion. Återbruk är helt klart en tydlig trend i dagens inredning och för den som gillar stilen finns flera olika butiker att välja bland i Örnsköldsvik med omnejd. Många av dem med en social tanke i grunden.

Det ska finnas en själ i inredningen i dag med något gammalt i det nya, säger Susannah Kroon, butiksansvarig och arbetsmarknadscoach på Startpunkten. Den trenden och en ökad miljömedvetenhet gör att allt fler hittar hit till oss.
Till butiken kommer alla typer av kunder. Unga som ska flytta till sitt första egna boende, pensionärer, nysvenskar, samlare och inredare. Det som finns i butiken kommer från insamlingstälten vid återvinningscentralerna på Må, i Bjästa, Bredbyn, Björna och Husum. 
– Vi är så tacksamma för allt som lämnas till oss och vi tar emot allt utom kläder och sängar. Allt som kommer hit ses över och tvättas. Det som inte går att sälja demonterar vi och skickar tillbaka till Må. 

Butiken på Sjögatan är bara en del av Startpunktens verksamhet. Den ingår i en helhet med arbetslivsinriktad rehabilitering som drivs av Örnsköldsviks kommun.
Till Startpunkten kommer personer som är i behov av individuellt stöd riktat mot arbetsmarknaden. Förutom butiken finns Port 5 som tar emot gods och tvättar, snickeriet som lagar och bygger, textilavdelningen som syr och klär om, legoavdelningen som monterar, demonterar och sorterar och ateljén som är en öppen avdelning dit personer med särskilda behov är välkomna.

Några nyproducerade produkter finns också i butiken, de flesta skapade genom återbruk. Snickeriet och textilavdelningen tittar på vad av det som lämnas in som har potential att renoveras, målas om eller bli till helt andra produkter, som till exempel ljusstakarna som skapats av bordsben.
Butiken håller öppet måndag till torsdag och varannan lördag. När dörrarna öppnas för står det alltid några trogna kunder och väntar utanför.
– Vi fyller på butiken flera gånger om dagen och många inredningsintresserade kommer tillbaka regelbundet. Det är tydligt att intresset för återbruk av möbler och inredning är stort.

Dela med dig av denna artikel på: