Du är här

2019-03-09 - Motor

Inga digitala skyltar

Digitalisering i all ära, men de nya registreringsskyltarna som infördes tidigare under året är här för att stanna. Några digitala registreringsskyltar blir inte av, meddelar Transportstyrelsen.

Tidigare under året infördes ett nytt format för registreringsskyltar i Sverige. Anledningen till införandet var att det tidigare formatet med tre siffror och tre bokstäver inte längre räckte till. I det nya systemet har den sista siffran ersatts av en bokstav, något som mer än tredubblat antalet kombinationer – från 12 miljoner till 38 miljoner.

Det få dock känner till är att Transportstyrelsen utrett om så kallade intelligenta och digitala registreringsskyltar som är uppkopplade mot ett nätverk borde utvecklas och införas i framtiden. En digital registreringsskylt skulle nämligen kunna informera om mer än själva registreringsnumret, exempelvis om fordonet körs i övningskörning eller är anmält stulet.
– Det finns ett mervärde i att skyltar skulle kunna lämna mer information än endast registreringsnumret. Det vi velat få klarlagt är om det motiverar att arbeta vidare med frågan med tanke på kostnader och vad det skulle innebära ur ett integritetsperspektiv, säger Christofer Kärrdahl, verksamhets-utvecklare på Transportstyrelsen.

Svaret är dock nej! Slutsatsen är att det kostar mer än det smakar. Att utrusta den svenska fordonsparken med digitala registreringsskyltar skulle kosta mellan 18 och 77 miljarder kronor och dessutom riskeras den personliga integriteten.

Dela med dig av denna artikel på: