Nyheter/Reportage

Snart lanserars nya sjövägmärken

Den 1 april träder nya regler om sjövägmärken i kraft. Tillsammans med de nya reglerna så lanserats även sex nya sjövägmärken.

De nya reglerna fastställer utformningen och användningen av sjövägmärken som ska vägleda den svenska sjötrafiken, och riktar sig till både allmänheten och branschen. De som påverkas av reglerna är sjöfarare, ägare (skylthållare) av sjövägmärken, de som ansvarar för drift och underhåll av dem, tillverkare av sjövägmärken eller projektörer som till exempel bygger om i en hamn. Även de som bedriver kurser för olika typer av nautiska behörigheter berörs av de nya märkena.
– De tidigare reglerna uppfattades som svåra att förstå. Vi har också märkt att det saknas kunskap i vissa grupper om hur utmärkningen ska se ut. Vi bestämde oss därför att jobba med förklarande illustrationer för att göra reglerna tydligare och lättare att förstå, säger Mats Hörström, nautisk handläggare på Transportstyrelsen.

I samband med de nya reglerna släpps också sex nya sjövägmärken som bland annat visar var du kan hitta eluttag för landström och var du kan tvätta din båt. 
– Det har tidigare saknats upplysningsmärken för exempelvis var man kan rengöra sin fritidsbåt, och var eluttag för landström finns. Därför finns flera nya sjövägmärken med i de nya reglerna, säger Mats Hörström.

Publicerat