Du är här

2020-02-25 - Mat & dryck

Recept på smaskig hallonsemla

Vispa grädden lagom hårt – för lös blir den rinnig och för hårt grynar den sig.
Det är ett av många tips från sajten semlor.nu där du hittar en rad recept på semlor av många olika slag. Visst skulle det smaka med en hallonsemla? Det receptet kommer här!

Bulldeg
25 gram jäst (för söta degar)
125 gram smör
2 1/2 dl mjölk
1 dl socker
1/2 tsk salt
ca 500 g vetemjöl (8 dl)
1 ägg till pensling

Fyllning
150 g mandel, gärna hälften med skal
3 msk socker
2 dl hallonsylt
5 dl grädde
2 tsk vaniljsocker
Rivet citronskal från en citron
Florsocker till dekoration

Gör så här:
Till 16 medelstora semlor. (ca 60 g i degvikt)

Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.
Lös jästen med mjölkblandningen. Rör ner salt och socker. Häll i mjölet under knådning, se upp så du inte får för mycket mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg.
Knåda på låg hastighet i ungefär 12 minuter med matberedare/degblandare. Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 30 minuter.
Ta upp degen på bakbord och dela i bitar. Rulla till bullar och sätt av på plåt med bakplåtspapper eller smord plåt.
Låt nu bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 50-60 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg efter halva tiden. OBS! Det är väldigt svårt att säga precis hur länge bullarna ska jäsa – det beror på en mängd saker. Men många jäser bullarna för kort stund och får då torra och kompakta bullar. Låt storleken på bullarna avgöra – de ska minst ha dubblat sin volym.
Grädda bullarna i mitten eller nedre delen av ugnen på 225 grader i 10-12 minuter. Låt svalna på galler.
Mal eller mixa mandeln grovt med sockret. Använd gärna lite oskalad mandel för att få mera smak på fyllningen. Blanda ner 1 dl av hallonsylten och rör till en jämn fyllning. Skär av locket på bullarna. Gröp ur lite av inkråmet och blanda det med fyllningen.
Tvätta citronen noga och finriv det yttersta av skalet. Vispa grädden med vaniljsocker och citronskalet tills den är fast nog att spritsa.
Fyll bullarna med mandelfyllning och spritsa eller klicka ut grädden. Toppa varje semla med en tesked hallonsylt innan locken sätts tillbaka och semlorna pudras med florsocker. 

Dela med dig av denna artikel på: