Miljö

Global klimatstrejk 15 mars – SSU vill låta skolbarnen säga sitt

Fredagen den 15 mars arrangeras en global klimatstrejk i Greta Thunbergs anda. SSU Örnsköldsvik föreslår att skolbarnen får giltig frånvaro från skolan för att kunna delta.

– Det handlar om att ges möjligheten att tillsammans med andra säga sitt om framtiden, säger SSU Örnsköldsviks ordförande Emil Nordfjell i ett pressmeddelande.

Fridays for Future är en kampanj med syfte att inte bara få samhället utan även de styrande i samhället att ta klimatfrågan på ett större allvar. Under kampanjen så samlas de som är oroade för klimatet under fredagar och demonstrerar för att lösa den utmaning som klimatfrågan orsakar.

Den 15 mars arrangeras en global strejk för klimatet och en manifestation kommer att hålla i bland annat Örnsköldsvik. I ett pressmeddelande skriver SSU Örnsköldsvik att unga, som kommer att påverkas av hur politikerna agerar idag, borde få ges möjligheten att säga sitt och göra sina röster hörda. Därför har SSU uppmanat skolorna i Örnsköldsvik att ge eleverna giltig frånvaro så att de kan delta i manifestationen.
– Skolan har ett demokratiuppdrag. Att tillåta elever att delta i demokratin i allra högsta grad, vilket detta skulle vara, ser SSU som rimligt, säger Emil Nordfjell.
– Det här handlar inte om att slippa skola, det handlar om att ges möjligheten att tillsammans med andra säga sitt om framtiden.


Fridays for Future
Fridays for Future är ett initiativ av nu 16-åriga Greta Thunberg. Fridays for Future Örnsköldsvik är en lokal grupp som återkommande arrangerar klimatmanifestationer – för att upplysa allmänheten och för att kräva aktion av den lokala politiken. 

 

Publicerat