Sport & Fritid

Kallehov rustar för SM-final

Vem blir årets svenske mästare i isracing? Till helgen avgörs det individuella mästerskapet i Örnsköldsvik och hem från Ryssland kom nyligen en kvartett
ÖMK:are som alla vill upp på pallen.
– Det kan bli en riktig kanontävling, säger Stefan Svensson.

Tillsammans med Martin Haarahiltunen, Ove Ledström och Niclas Svensson har Stefan befunnit sig i Togliatti, Ryssland, för att representera Sverige i Lag-VM. När det var färdigkört fick ö-vikskillarna kliva upp på podiet och ta emot silvermedaljerna. Åt hemmanationen Ryssland gick det inte att göra så mycket. De stannade på maximala 60 poäng, men svenskarna bet ifrån riktigt bra och höll övriga nationer bakom sig.
Sverige på silverplats alltså med 52 inkörda poäng och bronset gick till Österrike med Tyskland som fyra, Finland på femte, Kazakstan på den sjätte och Tjeckien på den sjunde och sista platsen.
Bäst i det svenska laget gick det för Stefan Svenssons son; Niclas Svensson som på nio heat samlade ihop 19 poäng. Klubb- och landslagskamraten Ove Ledström körde in 17 poäng på åtta heat, vilket också anses vara mycket bra i den tuffa konkurrensen och bra också av Martin Haarahiltunen med sina 16 poäng på sju heat.

Till helgen står det individuella svenska mästerskapet på programmet. På Kallehov ska det avgöras och med tanke på ÖMK Rundbanas nuvarande dominans inom svensk isracing är det mycket som talar för att det blir rena klubbmästerskapet. Trion som försvarade Sveriges färger i Ryssland aspirerar samtliga på SM-medaljer, men det finns fler hemmaåkare med hög kapacitet.
Vad Stefan Svensson kan göra på en isracingcykel har han med råge bevisat det senaste 25 åren.
– Kanske det, säger han med ett skratt och nämner även förare som Martin Börjegren, Jimmy Hörnell och Anders Engström.

Nu filar ÖMK Rundbana som allra mest för att ställa Kallehov i så gott skick som möjligt inför helgens SM-tävlingar och väderprognoserna ser ganska lovande ut. Minusgrader på nätterna skapar förutsättningar för rättvisa förhållanden och ska vi på förhand hissa ett varningens finger för någon åkare så får det bli Niclas Svensson.
– Han är på gott humör just nu efter han fått hjälp av en duktig ryss med fjädringen på sin cykel. Visst, det är hårda grabbar som åker isracing, men man ska komma ihåg att det trots allt också är en materialsport och att det är de små detaljerna som ofta avgör, säger Stefan Svensson.

Två rejäla krascher har såväl Martin Haarahiltunen som Ove Ledström bakom sig och sviterna efter dessa smällar gör sig fortfarande påminda. Men det hindrar dem inte från att ge Niclas Svensson och övriga i startfältet en rejäl kamp om SM-medaljerna.
– Jag kan verkligen rekommendera folk att ta sig till Kallehov under helgen. Det kommer att bli åka av, säger Stefan Svensson.

Publicerat