Nyheter/Reportage

Miva lanserar tjänster i butik

Inom de närmaste veckorna så kommer ett 20-tal livsmedelsbutiker i kommunen att tillhandahålla matavfallspåsar då Miva startar ett samarbete med butikerna. På försök så kommer det även bli möjligt att lämna in batterier, lampor och smått elavfall i tre butiker.

Sedan 2017 så har permanentboende i kommunen haft möjlighet att sortera sitt matavfall i ett separat brunt kärl, ett kärl som krävt särskilda papperspåsar som levererats en gång per år till kunden. 

Nu ska den årliga leveransen av påsarna upphöra och istället så ska kunderna, från och med vecka 10, få hämta påsarna själva i ett 20-tal livsmedelsbutiker runt om i kommunen. Det kommer fortfarande vara möjligt att hämta påsar hos Mivas alla återvinningscentraler i Bjästa, Bredbyn, Björna, Husum och på Må eller hos Mivas kundservice på Sjögatan i Örnsköldsvik.

Under 2019 så kommer även Miva på försök att placera ut tre skåp hos Coop Själevad, Hemköp Stora Torget och Ica Kvantum i Örnsköldsvik där det kommer att vara möjligt att lämna smått elavfall som till exempel batterier, lampor, sladdar eller mobiltelefoner.

I sammanhanget ska en okänd princip också nämnas som utgör ett ytterligare inlämningsalternativ. De större elektronikbutikerna med yta på över 400 kvadratmeter, vilket för Örnsköldsviks del innebär Elgiganten, är skyldiga att ta emot all typ av konsumentelektronik med yttermått upp till 25 cm. För övriga butiker gäller principen en mot en, det vill säga när du köper en ny elprodukt eller lampa så ska det gå att lämna in en motsvarande gammal produkt i butiken. Butiken lämnar sedan vidare det insamlade materialet till ett godkänt insamlingssystem för återvinning.

 

 

Publicerat