Miljö

Odlar för ett hållbart samhälle

Holmen Skogs vision är att utveckla skogens alla värden och odla råvaror för ett hållbart samhälle. Dessutom tar bolaget ett klart mycket större ansvar för miljön än vad lagen kräver.
Naturvård och biologisk mångfald är sedan länge nyckelord.

Holmen Skog är den tredje nominerade kandidaten till kommunens miljöpris för det år som gått. Det stora och mångåriga skogsföretaget konkurrerar därmed med MoRe Research och Atea om MiljÖrnen 2018. 
Sara Rindeskog, hållbarhets- och certifieringsansvarig, är av naturliga skäl glad över nomineringen. 
– Ja, det tycker vi så klart är trevligt. Det är roligt att bli uppmärksammade för något positivt. Vi bedriver ett omfattande miljö-arbete, men kan självklart alltid bli bättre. 

Holmen eftersträvar att alla arter som lever i skogen ska kunna fortleva i det svenska skogslandskapet och att bruka skogen så att den bidrar till att öka människors livskvalitet. I Örnsköldsviks kommun äger bolaget mer än häften av all skogsmark och totalt över riket brukas mer än 20 procent av Holmens skogsareal för miljöändamål. 
Den svenska skogen växer allt mer och binder väldigt mycket koldioxid. Av träden tillverkas sågade trävaror och av resterna tillverkas papper och kartong. Det är bra för klimatet att använda de här förnyelse-bara materialen i stället för material med fossilt ursprung, exempelvis plast.
 
I samband med avverkningar och transporter bidrar företaget i dag till användning av fossila produkter och utsläpp från diverse fordon. 
– Så är det och där finns det så klart en stor förbättringspotential. Vi har satt upp miljömål om att minska våra fossila utsläpp och arbetar kontinuerligt med att ersätta det fossila med det förnyelsebara, fortsätter Sara Rindeskog. 
Holmen är inte bara nominerad till miljöpriset som delas ut vid kommunfullmäktige den 25 februari. Inför veckans Företagarkväll i Fjällräven Center kan företaget även bli ”årets normbrytare” med anledning av ett ambitiöst jämställdhetsarbete. 
Kanske därför passande med ett nytt uttryck. En utmärkelse kommer sällan ensam. 

 

MiljÖrnen
MiljÖrnen är ett miljöpris som Örnsköldsviks kommun instiftat i samarbete med Tidningen 7. Priset delas ut i två kategorier; till enskilda personer, organisationer eller föreningar samt till ett företag. Utmärkelsen ges till dem som bidragit till hållbar utveckling och inspirerat andra att förbättra miljön, minska energiåtgången eller står för annan positiv utveckling på miljöområdet.

Tidigare vinnare
2017: Polarbröd AB (företag), Örnsköldsviks Biodlarförening (privatperson/organisation/förening).
2016: Lättelement AB, Mellansels IF.
2015: BAE Systems Hägglunds, Andro Stenman. 
2014: Sekab, Anders Lindström.
2013: Övik Energi, Jenny & Jan-Ove Lundqvist.
2012: Processum Biorefinery Initiative, Ingmar Andersson.
2011: El-Forest AB, Helen Forsgren.
2010: Prismalence AB, Anne-Li Öman.
2009: Botniabanan AB, Själevads IK.

Publicerat