Nyheter/Reportage

Verktyg för att hitta din motivation

När pressen att prestera i skolan och hitta ett passande jobb blir övermäktig, är det lätt att vardagen rämnar. Att som ung orientera sig mot framtiden kan vara en svår uppgift – även för den vars betyg öppnar de flesta av dörrar.
– Ett första steg är att få insikt i vilka drivkrafter som motiverar dig, säger Dennis Ingvarsson, verksamhetsansvarig för Ung Utveckling i Örnsköldsvik.

När skolan upplevs som en enda lång karusell du själv aldrig valt att kliva på, är risken stor att motivationen tryter. 
– Under min gymnasietid blev jag skoltrött och hamnade i små depressionsdippar. Jag beskrev en gång skolan som ett fängelse, att jag var tvungen att sitta där och inte kunna gå i väg. Studierna kändes inte anpassade efter vem jag var som person och jag tappade motivationen, berättar Ella Östberg, 20, vars frånvaro till slut blev så stor att hon en kortare tid stod utan studiebidrag.
Med stöd av sin mentor, med vilken Ella fick bra kontakt, lyckades hon samla kraft att fullfölja studierna och ta sin gymnasieexamen. Väl där, väntade fler framtidsval samtidigt som motivationen fortsatte lysa med sin frånvaro.
– Men i dag har jag fått den tillbaka. Nu kompletterar jag betygen på tekniskt basår i Sundsvall för att söka in till utbildningen Interaktion och design i Umeå. Att det är jag som tagit det beslutet och inte samhället, är en orsak till det. Att det var mitt eget val att plugga vidare har gjort mig mer driven, konstaterar Ella.

Att förstå sina behov och välja sin egen väg är nycklar till framgång, menar Dennis Ingvarsson, verksamhetsansvarig på Ung Utveckling; ett nätverk till förmedlingstjänst som tipsar om aktiviteter eller studier tänkta att hjälpa till ett framtida jobb. Ung Utveckling är uppbyggt av en rad aktörer som verkar i Örnsköldsvik och Ella Östberg är bara en av många mellan 16 och 29 år som besökt dess korridorer.
– Vi möter också unga med jättebra betyg som inte vet vad de ska göra av alla möjligheter. Oavsett vem som kommer hit är ett första steg att få insikt i vad som motiverar just dig, vad du är bra på och vad som triggar i gång ditt engagemang – då får du självförtroende att utforska arbetsmarknadens möjligheter, säger Dennis.
För att nå dit har Ung Utveckling många verktyg att använda sig av. 
– Att vara här handlar inte om att sitta och skriva på sitt cv åtta timmar om dagen. I stället försöker vi guida, lite i skymundan, till vad som finns att tillgå. Det kan exempelvis röra sig om en vilja att utveckla ditt entreprenörskap, vi har ett brett kontaktnät som kan erbjuda kurser i många olika verksamheter. Och finns inte just den aktiviteten du söker har vi stora möjligheter att skapa den. 

I stället för att fokusera på ett specifikt yrke, berättar Dennis att han hellre pratar om yrkeskategorier. 
– Vad är det ungefärligt man vill jobba med? Och vilka arbetsgivare har en sådan typ av roll? Om kontakten med arbetsgivare och yrkesverksamma känns rätt är det läge att kika på utbildningar. Vart man hamnar ska inte vara slumpen, alla ska ha möjlighet att välja.

Ung Utveckling startade sin verksamhet hösten 2016. Med tiden har allt fler ungdomar sökt sig dit efter rekommendationer av vänner, bekanta och andra yrkesverksamma. I Ella Östbergs fall, kom kontakten via Arbetsförmedlingen. 
– Dennis hade många idéer på vad jag skulle kunna hitta på, det var väldigt stöttande. Finns det någon som kan stötta dig, mentorer på skolan eller andra, ta kontakt med dem. Det är mitt råd. Mycket kan lyftas från axlarna då.
Gällande gymnasietiden har Ella också fått tillräcklig distans för att se den i en positiv vinkel.
– När jag tänker tillbaka på den nu, drar jag slutsatsen att jag kan bara jag vill. I dag peppar jag mig med att; om jag klarade allt det när jag mådde som jag gjorde, kan jag göra saker ännu bättre nu när jag mår bra. Jag vill inte sätta för höga mål – det viktigaste är att lyssna på mig själv och vad jag känner – men om jag skulle säga en framtidsdröm, är det att ha ett eget företag. Helst med flexibla arbetstider.

Publicerat