Du är här

2019-04-09 - Politik

9 maj arrangeras Europadagen

Inför valet till Europaparlamentet så arrangerar Örnsköldsviks kommun Europadagen den 9 maj och bjuder bland annat in politiker från Bryssel.

Europadagen är riktad till allmänheten och ska lyfta och informera om det europeiska perspektivet inför valet till EU-parlamentet den 26 maj. Under Europadagen så kommer det hållas föreläsningar och debatter och EU-politiker från Bryssel och Haag är inbjudna. Förhoppningen är bland annat att höja valdeltagandet i Örnsköldsvik, som under förra valet låg på 46 procent vilket var lägre än rikets genomsnitt på 51 procent.
– Vi är mycket glada över att kunna presentera ytterst kvalificerade föreläsare till Europadagen i Örnsköldsvik 2019. Arrangemanget syftar till att öka kunskapen om det europeiska samarbetet och insikten om hur beslut som tas i EU påverkar oss i Sverige och Örnsköldsvik, likväl som på ett internationellt plan. Förhoppningsvis kan det också bidra till att fler väljer att rösta i EU-valet denna gång, säger Maria Nygren, internationell samordnare vid Örnsköldsviks kommun.

Under Europadagen erbjuds både övergripande fakta, ”EU på en timme”, och tematiska seminarier: EU i lokalpolitiken, EU och brott och straff, EU och klimatet och EU och demokratin. För gymnasieskolan arrangeras politiskt torg där representanter från samtliga partier svarar på frågor som eleverna förberett. Europadagen i Örnsköldsvik avslutas med politisk debatt i Folkan på kvällen.

Programmet för Europadagen uppdateras kontinuerligt och går att hitta genom att klicka här.

Dela med dig av denna artikel på: