Du är här

2019-02-09 - Musik
Malou Prytz. Foto: SVT

Musikmakarna har stor del i Melodifestivalen

I kvällens deltävling i Malmö ligger tre tjejer från Musikmakarna bakom tävlingsbidraget "I Do Me" med 15-åriga Malou Prytz. Totalt ligger Musikmakare bakom åtta bidrag i årets Melodifestival.

"I Do Me" med Malou Prytz har inte bara kvinnliga låtskrivare, producenten Elvira Anderfjärd är också den yngste kvinnliga producenten i tävlingens historia. Övriga låtskrivare från Musikmakarna som ligger bakom bidraget är Fanny Arnesson och Adéle Cechal.

Snittåldern för låtskrivarna bakom 15-åriga Malou Prytz bidrag är 20 år. Det är något speciellt jämfört med de andra bidragen i deltävlingen där snittåldern ligger på 31 år och där 76 % är skrivna av män. Går man längre tillbaka i tävlingens historia var fördelningen ännu mer snedvriden. För 20 år sen var 5 % av låtskrivarna kvinnor och 95 % män eller 1 kvinna på 16 män. Det som kan sägas om utvecklingen är att den som sår, den skördar.

Det är måndag morgon och solen sträcker ut sig över det tindrande snötäcket utanför fönstret på Musikmakarna i Örnsköldsvik. Utbildningen som ligger längs vattnet i industristaden Örnsköldsvik har nu funnits i 20 år. Framgångarna skolan och studenterna har haft är iögonfallande. Nästan varje fredag landar högt uppsatta representanter från Sveriges musikbransch på den lilla flygplatsen utanför staden för att få möjligheten att träffa eleverna. Bland dem finns Max Martin, Anders Bagge, Benjamin Ingrosso, Maxida Märak och Pelle Lidell. Skolan har vunnit pris från utbildningsministeriet och personen bakom superutbildningen heter Ulla Sjöström som är rektor på skolan.

Det var hösten 1997 som Ulla funderade på vad hennes nästa projekt skulle bli. Hon drev en turismutbildning och hade fått möjligheten att starta en utbildning till. Hon valde att satsa på en idé inom musiken. Visionen var att bygga en skola som inte fanns. En skola där det svenska musikundret skulle få ny näring. Idéen var att utbilda nya låtskrivare och musikproducenter.

I många år hade branschen styrts av äldre män och haft ett rykte av att vara smutsig. En del talanger fick inte chansen trots att de förtjänade den. Kontakter och relationer spelade en avgörande roll för att nå fram till de som bestämde. I maktens korridorer var även sexuella trakasserier ett återkommande problem.

Ulla ville göra något åt det, musikbranschen behövde förnyas. Hon ville ge alla låtskrivar- och producenttalanger en väg in till skivbolagen och musikförlagen. På skolan skulle eleverna ges tid att utveckla sitt hantverk, lära sig om branschens spelregler och träffa personerna från musikindustrin. Dessutom ville hon betona vikten av professionalitet. Eleverna skulle vara en tydlig motvikt mot det smutsiga som kunde förekomma i musikbranschen. Och tidigt fanns en ambition att få fördelningen mellan män och kvinnor mer jämställd. 

Idag, 20 år senare, har mycket hänt. Artister som Thomas Stenström, LEON, SHY Martin, SHY Nodi, NEIKED, Miryant Bryant, Södra Station och Jakob Karlberg har utvecklats på skolan. Elever har jobbat med akter som David Guetta, Martin Garrix, Lionel Richie, Zara Larsson och The Chainsmokers med flera. Utbildningen anses idag vara en av Europas mest respekterade för låtskrivare och musikproducenter. Tillsammans har studenterna skrivit och producerat låtar som streamats mer än 7 miljarder gånger. I årets upplaga av melodifestivalen återfinns musikmakare bakom åtta av bidragen.

I höstas anordnade SVT ett låtskrivarcamp till Melodifestivalen med enbart kvinnliga låtskrivare och producenter. Från campet togs sig en låt vidare till tävlingen. Låten är skriven av tre studenter från musikmakarna (och Isa Tengblad). Snittåldern är 20. Alla är kvinnor. Och Ulla Sjöström är stolt

/Hjalmar Wilén

Musikmakare ligger bakom åtta bidrag i årets Melodifestival (i fet stil).

GÖTEBORG - DELTÄVLING 1
Låt: Chasing Rivers
Artist: Nano
Låtskrivare: Lise Cabble, Linnea Deb, Joy Deb, Thomas G:son, Nano Omar

Låt: Hello
Artist: Mohombi
Låtskrivare: Alexandru Florin Cotoi, Thomas G:son, Mohombi Moupondo, Linnea Deb

Låt: No Drama
Artist: High15
Låtskrivare: Joy Deb, Linnea Deb, Kate Tizzard

Låt: Not With Me
Artist: Wiktoria
Låtskrivare: Joy Deb, Linnea Deb, Wiktoria Johansson

MALMÖ - DELTÄVLING 2
Låt: I Do Me
Artist: Malou Prytz
Låtskrivare: Isa Tengblad, Elvira Anderfjärd, Fanny Arnesson, Adéle Cechal

Låt: I Love It
Artist: Oscar Enestad
Låtskrivare: Emanuel Abrahamsson, Parker James, Oscar Enestad

Låt: Nakna i regnet
Artist: Vlad Reiser
Låtskrivare: Lukas Nathansson, John Hårleman, Vlad Reiser, Chris Enberg

LIDKÖPING – DELTÄVLING 4
Låt: Känner dig
Artist: Anton Hagman
Låtskrivare: Gusten Dahlqvist, Oliver Forsmark, Anton Hagman, Jakob Hjulström

 

Dela med dig av denna artikel på: