Nyheter/Reportage

Hälsan i länet bättre, men inte bra nog

Folkhälsan i Västernorrland har blivit bättre, men det finns stora utmaningar när det gäller bland annat kostvanor och upplev ensamhet hos äldre invånare skriver regionen på sin hemsida.

Idag publicerar Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och Folkhälsomyndigheten rapporten ”Öppna jämförelser Folkhälsa”. I rapporten går det bland annat att se att Västernorrland har blivit bättre inom flera områden rörande folkhälsan jämfört med tidigare rapporter, men att länet också har stora hälsorelaterade utmaningar framför sig. 

Bland det som blivit bättre i länet så är det färre idag som dagligen röker eller har en riskkonsumtion av alkohol, tandhälsan har förbättrats och vi känner oss tryggare än andra. Samtidigt så ökar andelen Västernorrlänningar med fetma och vi är sämst i landet på att äta frukt och grönsaker. Många äldre i länet upplever även ensamhet. 

Peter Möllerswärd, chef för enheten för folkhälsa inom Region Västernorrland menar att många skillnader förklaras av socioekonomiska förhållanden och levnadsvanor.
– Vi kan se hur hälsoklyftorna under senare år har ökat i samhället och vi behöver bli bättre på att förbättra villkoren för grupper som har ökad risk för att drabbas av ohälsa. Jämlik hälsa är också en förutsättning för ökat välstånd via minskad sjukfrånvaro, ökad sysselsättning och minskade behov av vård och omsorg, säger han. 
För att uppnå en mer jämlik hälsa bland länets invånare så anser han att det krävs mer av alla aktörer i länet.
– Människors hälsa och välbefinnande påverkas i hög grad av de livsvillkor och samhällsstrukturer vi befinner oss i.

Publicerat