Nöje & kultur

Lights High Coast Art Festival

De yttre förutsättningarna var kanske inte de bästa – snö och kyla – men första upplagan av Lights High Coast Art Festival skapade ändå stämning i centrum under fredag och lördag kväll.

På tio olika platser i centrala Örnsköldsvik pågick Lights High Coast Art Festival under fredag och lördag och de som passade på att ta sig en promenad i centrum mellan 17 och 22 kunde uppleva en rad olika tillfälliga konstinstallationer, med ljus i fokus.

Sandra Berg Mozard från Härnösand färglade Elite Hotels fasad med tagtool-konst, till musik av DJ Ellen Skafvenstedt från Liquid Sky, musiken strömmade ut från terrassen på First Hotel Statt. I ett fönster på Waynes Coffee visades Herman Lohes videoverk "Dancing with Nympheas"; på Bohag, Storgatan 1, visades den animerade filmen "Ön" av Elin Maria Johansson; i den tomma butikslokalen på Nygatan 21 visades videoverket "The Pianist" av Antti Savela och på ljustavlan utanför Oskargallerian rullade verk av studenter från konsthögskolan i Umeå.

De två mest lyckade delarna av festivalen stod konstnären Helena Byström från Stockholm (ursprungligen från Örnsköldsvik) och dansaren Elin Kristoffersson från Härnösand för. Helena Byström lyckades på ett spännande sätt väcka liv i det öde gamla trähuset på Storgatan 8 och använde sig av många fönster för att skapa en mystisk stämning i sitt verk "Huset vaknar till liv". Inne i före detta Torggrillen gav Elin Kristoffersson en mycket imponerande dansföreställning vid fyra tillfällen.

Vädret – snö, blåst och kyla – var förstås inte det optimala för en sådan här ljus- och konstfestival men bland de som sökt sig ut var uppfattningen samstämmig: Helena Byström och Elin Kristoffersson var de bästa inslagen.

Förhoppningen med Lights High Coast Art Festival är att det ska bli ett årligt återkommande arrangemang.
– Ett drömscenario är att det ständigt växer. Vi vill också att det blir ett arrangemang som ägs och drivs av de som deltar, inte att det ska vara ett kommunalt arrangemang, sa kommunens kulturchef Katarina Larsson.

Publicerat