Samhälle

Hälften av nyanlända i länet vill stanna

Den 21 januari presenterades Invandrarindex i Regionens hus, med statistik rörande invandrare och utrikesfödda. Siffrorna visar att hälften av alla nyanlända i länet vill bo kvar här.

Runt 70 procent av alla utrikesfödda i länet väljer att flytta härifrån, men över hälften som kommer till länet vill stanna kvar visar resultatet av en undersökning som elever i Svenska för invandrare fått svara på. 

Trots att 70 procent flyttar från länet så är det 52 procent som svarat att de vill bo kvar här, bland annat för att Västernorrland har en hög levnadsstandard och upplevs som en trygg och säker plats att leva och bo på. Att så många ändå väljer att flytta beror främst på att de har svårt att få jobb i länet. 
– Jobb är den röda tråden här, det är tydligt. De som har ett jobb trivs bättre och av de som vill flytta uppger 54 procent att det beror på att det är för att få ett arbete, förklarar Per Lundgren från statistikföretaget Ipsos.

Under 2018 så påbörjades ett arbete med att ta fram en ny regional utvecklingsstrategi som ska hjälpa regionen att nå tillväxt. I arbetet med den nya utvecklingsstrategin så tittar man bland annat på Invandrarindex för att se vad man kan göra för förändringar.

Publicerat