Du är här

2021-01-15 - Övrigt

Idag är det tulpanens dag

Idag, den 15 januari, uppmärksammar vi tulpanen då det är den älskade blommans dag samt den första dagen på tulpansäsongen.

Tulpanen ingår i släktet liljeväxter och är en lökväxt med breda blad. Växten har sitt ursprung i mellanöstern och har fått sitt namn från det persiska ordet ”dulband” som betyder turban. 

Tulpanen satte sin popularitet i Europa under bland annat 1600-talet. Holland upplevde då en finanskris och ett sätt att lösa denna kris var att satsa på byteshandel med tulpanlökar som blev väldigt populära hos det europeiska folket. En av löksorterna, ”Semper August”, betingade ett pris på 120 000 kronor. 

Det finns över 7 000 olika sorter av tulpaner, varav de tre vanligaste sorterna i Sverige är Monte Carlo (en gul tulpan), Abba (röd tulpan) och Leen van der Mark (en röd tulpan med vita kanter och insida). I Sverige konsumerar vi ca 130-140 miljoner tulpaner under tulpansäsongen som börjar den 15 januari och håller på fram till påsk

Så får du din tulpanbukett att hålla som längst:

  • Skär av ca 1 cm av stjälkarna vilket gör det lättare för tulpanerna att ta upp vatten.
  • Placera tulpanerna i en vas och fyll på med friskt och svalt vatten.
  • Låt stjälkarna få stöd under den första tiden de suger vatten för att få dem raka och fina. Ta sedan bort förpackningen och sätt vasen där du vill ha den, gärna ljust men inte i direkt solljus. 
  • För att få tulpanerna att hålla ännu längre så kan du placera de svalt under natten, t.ex. i ett uterum. 

 

Källor: Blomsterfrämjandet, Blomsterlandet, Weibulls

 
 
Dela med dig av denna artikel på: