Du är här

2019-01-11 - Nöje & kultur
  • Årets bästa film: "Three Billboards outside Ebbing, Missouri".
  • "Isle of Dogs".
  • "Tårtgeneralen".

2018 års bästa filmer

Filmåret 2018 har bjudit på en hel del intressant och här bjuder vi på 7ans lista av de 10 bästa svenska filmerna och de 20 bästa utländska.

Till 2018 års allra bästa film utnämner vi Martin McDonaghs ”Three Billboards outside Ebbing, Missouri” där hela skådespelarensemblen är strålande och där både Frances McDormand och Sam Rockwell vann var sin välförtjänt Oscarstatyett. Filmen hade dessutom ytterligare fem Oscarsnomineringar.
 
UTLÄNDSKA FILMER
 
Three Billboards outside Ebbing, Missouri 
Regi: Martin McDonagh
Med: Frances McDormand, Sam Rockwell, Woody Harrelson
Dubbelt Oscarsbelönat drama om Mildreds vars tonårsdotter har våldtagits och mördats. Mildred hyr tre stora reklamskyltar på platsen där dotterns kropp hittades och i gigantiska bokstäver vänder hon sig direkt till polischefen.
 
Roma 
Regi: Alfonso Cuarón
Med: Marina de Tavira, Yalitza Aparicio 
Golden Globe-belönat mexi-kanskt drama. Ett känsloladdat porträtt av samhällsklasser mot bakgrund av 70-talets politiska omvälvningar.
 
The Shape of Water 
Regi: Guillermo del Toro
Med: Sally Hawkins, Octavia Spencer, Michael Shannon
Fyrfaldigt Oscarsbelönat fantasyäventyr där ett hemligstämplat experiment förändrar en städerskas liv. 
 
Isle of Dogs 
Regi: Wes Anderson
Animerat äventyr som utspelar sig i ett dystopiskt framtida Japan där alla hundar evakueras till en soptipps-ö. En dag beger sig den tolvårige pojken Atari dit för att rädda sin hund Spot.
 
The Florida Project 
Regi: Sean Baker
Med: Willem Dafoe, Brooklynn Prince, Bria Vinaite 
Oscarsnominerat drama som utspelar sig kring ett motell för den fattiga underklassen utanför Disneyland i Florida, där sexåriga Moonee bor med sin unga mamma och ständigt hittar på upptåg.
 
Phantom Thread 
Regi: Paul T. Anderson
Med: Daniel Day Lewis, Vicky Krieps, Lesley Manville
Oscarsbelönat drama som utspelar sig i 1950-talets London där Reynolds är en internationellt känd designer. På en restaurang träffar han servitrisen Alma som han anser är den perfekta modellen. 
 
BlacKkKlansman 
Regi: Spike Lee
Med: John David Washington, Adam Driver
Amerikanskt drama som utspelar sig på tidigt 70-tal där en kriminalare med afroamerikansk bakgrund ger sig ut på ett mycket farligt uppdrag: att infiltrera och avslöja Ku Klux Klan.
 
First Man 
Regi: Damien Chazelle
Med: Ryan Gosling, Claire Foy, Jasom Clarke
Golden Globe-vinnande (bästa originalmusik) drama om Neil Armstrong, första människan på månen, och de uppoffringar han gjorde för att kunna utföra ett av världshistoriens farligaste uppdrag.
 
Wind River 
Regi: Taylor Sheridan
Med: Jeremy Renner, Elizabeth Olsen, Graham Greene
Thriller som utspelar sig i bitande kalla Wyoming där viltvårdaren Cory och Jane från FBI – ett omaka par – försöker lösa ett mord på en ung kvinna från ursprungsbefolkningen.
 
En fantastisk kvinna 
Regi: Sebastián Lelio
Med: Daniela Vega, Francisco Reyes, Luis Gnecco
Oscar för bästa icke engelskspråkiga film till detta chilenska drama om den unga transkvinnan Marina som förlorar sin kärlek – en betydligt äldre man – och nu måste kämpa för sina rättigheter mot både myndigheter och mannens familj.
 
Shoplifters 
Regi: Hirokazu Koreeda
Med: Lily Franky, Sakura Andô, Mayu Matsuoka
Japanske regissören och manusförfattaren Hirokazu Koreeda vann Guldpalmen i Cannes för sitt drama om ett gäng småtjuvar som tar sig an ett hemlöst barn.
 
Black Panther 
Regi: Ryan Coogler
Med: Chadwick Boseman, Michael B- Jordan, Lupita Nyong’o
Science fiction-äventyr från Marvel som utspelar sig i det isolerade, högteknologiska afrikanska landet Wakanda där T’Challa – Black Panther – dras in i en konflikt som hotar inte bara Wakandas öde, utan hela världen.
 
Lady Bird 
Regi: Greta Gerwig
Med: Saoirse Ronan
Femfaldigt Oscarsnominerad dramakomedi om tonårige outsidern Catherine ”Lady Bird” McPherson – i Sacramento, Kalifornien – som drömmer om att komma bort.
 
Saknaden
Regi: Andrey Zvyagintsev
Med: Maryana Spivak, Aleksey Rozin, Matvey Novikov
Oscarsnominerat ryskt fam-iljedrama där en skilsmässa mellan två egoistiska föräldrar går ut över deras son.
 
Utøya 22 juli 
Regi: Erik Poppe
Med: Andrea Berntzen, Aleksander Holmen
Norskt drama om terrordådet 2011. Filmen, som är gjord i en enda tagning och utspelar sig i realtid, följer 18-åriga Katja och hennes vänner.
 
Faces, Places 
Regi: JR, Agnès Varda
Oscarsnominerad fransk dokumentär om två syskonsjälar som gör en gemensam resa genom den franska landsbygden för att skildra människors liv och öden med hjälp av en mobil fotoautomat.
 
Coco 
Regi: Lee Unkrich &Adrian Molina
Dubbelt Oscarsbelönat animerat äventyr från Pixar Studios. 12-årige Miguel bor i Santa Cecilia i Mexiko och drömmer om att bli musiker, men hans familj har förbjudit musik.
 
Allt för min son 
Regi: Xavier Legrand
Med: Léa Drucker, Denis Ménochet, Thomas Gioria
Franskt skilsmässodrama där en liten pojke blir gisslan mellan sina föräldrar i en vårdnadstvist och gör allt för att förhindra att det värsta händer.
 
Insyriated 
Regi: Philippe Van Leeuw
Med: Hiam Abbass, Diamand Bou Abboud
Belgiskt drama som utspelar sig i Libanon där matriarken Oum Yazan gör allt för att skydda sin familj och sina grannar i hennes lägenhet i krigets Damaskus. 
 
Cold War 
Regi: Pawel Pawlikowski
Med: Joanna Kulig, Tomasz Kot, Borys Syzyc
Polskt/franskt romantiskt drama från ett ockuperat Polen 1951. En erkänd kompositör möter en ung kvinna med ett brokigt förflutet, men deras kärlek är för vågad för den tidsperiod de lever i.
 
 
SVENSKA FILMER
 
Gräns 
Regi: Ali Abbasi
Med: Eva Melander, Eero Milonoff, Jörgen Thorsson, Ann Petrén 
Drama efter en novell av John Ajvide Lindqvist. Tina jobbar vid tullen och har ett sjätte sinne när det gäller att peka ut smugglare. Men när den mystiska Vore, som har samma säregna utseende, kliver av färjan så tvivlar hon för första gången på sin instinkt. 
 
Amatörer 
Regi: Gabriela Pichler
Med: Zahraa Aldoujaili, Yara Aliadotter, Fredrik Dahl 
Komedi om det fiktiva lilla brukssamhället Lafors där kommunstyrelsen låter skolungdomar spela in en marknadsföringsfilm, för att locka till sig en tysk lågpriskoncern som vill etablera sig.
 
Goliat 
Regi: Peter Grönlund
Med: Sebastian Ljungblad, Joakim Sällquist, Davina Robinson, Cornelia Andersson
Drama om Kimmie som är bosatt i en liten bruksort någonstans i Sverige. Han förväntas ta över försörjningsansvaret för familjen och även dess kriminella affärer när pappan hamnar i fängelse. 
 
Flotten 
Regi: Marcus Lindeen
Dokumentär om ett beryktat antropologiskt experiment 1973 där en grupp människor fick driva på en farkost över Atlanten. Expeditionen blev i pressen omskriven som sexflotten.
 
Rekonstruktion Utøya 
Regi: Carl Javér
Dokumentär där fyra överlevare från terrorattentatet på Utøya träffas i en filmstudio tillsammans med tolv andra ungdomar för att rekonstruera sina respektive berättelser från ön.
 
Holiday 
Regi: Isabella Eklöf
Med: Victoria Carmen Sonne, Lai Yde, Thijs Römer, Koray Alay
Thriller där Sascha åker på en lyxig semester i Turkiet tillsammans med sin kriminella pojkvän Michael. När Sascha träffar en holländsk kille skapar hon en situation som inte kan sluta väl.
 
Tårtgeneralen 
Regi: Fredrik Wikingsson & Filip Hammar
Med: Mikael Persbrandt, Helena Bergström, Tomas von Brömssen
Verklighetsbaserad komedi om Hasse P, nyinflyttad entreprenör i Köping som bestämmer sig för att fixa världens längsta smörgåstårta.
 
Jimmie 
Regi: Jesper Ganslandt
Med: Hunter Ganslandt, Jesper Ganslandt, Christopher Wagelin
Drama om fyraåriga Jimmie som måste åka på en resa med sin pappa och lämna mamma hemma. Men resan tar aldrig slut och ingen verkar veta vart de ska. Förutom att de är på väg bort från något. 
 
Händelser i Ydre 
Regi: Per Bifrost, Malla Grapengiesser och Alexander Rynéus
Dokumentär drama-komedi som vandrar genom skapelsemyter, sagor och vardags-realism med fokus på de små ögonblicken i en av Sveriges minsta kommuner.
 
Unga Astrid 
Regi: Pernille Fischer Christensen
Med: Alba August, Trine Dyrholm, Maria Bonnevie
Berättelsen om en ung Astrid Lindgren som trots tidens förväntningar och religiösa påbud bestämde sig för att bryta mot samhållets normer och följa sitt hjärta. 
 
 
 
 
Dela med dig av denna artikel på: