Du är här

2020-10-17 - Motor

Välj rätt vinterdäck

Vi är vid den tiden då det börjar bli dags att byta till vinterdäck, och när man ska välja vinterdäck har man flera val. Vinterdäcken är en säkerhetsdetalj och för att få ut maximalt av däcken är det viktigt att man gör sitt däckval efter de körförhållanden man har. Val av däck inverkar både på trafiksäkerhet och miljö.

Det finns två typer av vinterdäck; dubbdäck samt dubbfria däck för nordiska förhållanden. Dubbdäck fungerar bättre på is. Dubbfria vinterdäck kan vara fördelaktiga för den som kör mycket på barmark. 
Oavsett vilken typ av däck du väljer så är det viktigt att komma ihåg att vinterkörning kräver skicklighet. Kör lugnt, anpassa hastigheten efter väglaget och trafiken, håll avstånd och ha gott om tid när du ger dig ut på vägarna.

Bra att veta är också att dina nya däck alltid bör köras in de första 50-100 milen, så att däcket sätter sig ordentligt på fälgen. Då är det bra att undvika exempelvis höga hastigheter och kraftiga inbromsningar. Även dubbdäck ska köras in utan rivstarter, tvärbromsning eller hård kurvtagning. Då sätter sig dubbarna ordentligt och däcken håller längre.

Dela med dig av denna artikel på: