Du är här

2018-12-21 - Bra att veta med Webben 7

Mivas tips till en mer hållbar jul

Julhandeln förväntas slå nya rekord. Massor av pengar väntas lägga på julmat och klappar och en stor del åker snart i soporna eller förpassas till en slumrade tillvaro i en mörk garderob. Hur kan vi fira en mer hållbar jul? Miva delar med sig av tips.

Välj ekologiskt: Du får råvaror av hög kvalitet och bidrar med en god jul till naturen, djuren och människor i andra delar av världen.

Ställ grönt på julbordet: Att äta mer grönt och mindre kött är något av det viktigaste vi kan göra för planeten.

Njut av fina fisken: Sill och ansjovis är inte hotade och innehåller inte så mycket miljögifter. Välj lutfisk gjord på MSC-märkt sej eller torsk, då långan är utrotningshotad. Odlad Krav-lax bidrar inte till utfiskade hav. Strunta i ålen, den är nästan utrotad.

Laga gott på resterna: Komma ihåg att laga gott på julens alla rester.

Skippa plastgranen: Välj vanlig svensk gran, ofta kallad rödgran, som har transporterats så kort sträcka som möjligt.

Naturligt julpynt: Du som gillar att pyssla kan satsa på julpynt av tyg, halm, papper och andra naturmaterial. Testa att göra apelsiner prydda med väldoftande nejlikor, kransar av pilträ eller girlanger av små grankvistar som hänger på fina band. Ta hjälp av barnen och förvandla kottar och stenar med lite färg och fantasi. Glitter innehåller mikroplaster som gör skada när det kommer ut i naturen, så hoppa gärna över det.

Satsa på LED-slinga: Satsa på en lysdiodslinga som kan vara tio gånger effektivare än en traditionell ljusslinga.

Strunta i prylhetsen: Ge bort upplevelser och tjänster i julklapp. Det tär inte på vår miljö och genererar lite eller inget avfall. Biobiljetter, konsertbiljetter, utflykter eller resor är exempel på mer hållbara julklappar. Eller satsa på att göra sådant som förbrukas. Som godis eller mat som kan ätas upp.
Ett annat alternativ är att handla second hand. Här kan du hitta de originella och riktigt personliga julklapparna. Begagnade julklappar saknar dessutom förpackning, vilket också sparar på miljön.

Alternativa omslagspapper: Använda gamla modemagasin som trendigt presentpapper till dina julklappar. Eller överblivna tapeter eller tygbitar. Personligt och förvånansvärt snyggt!

 

Dela med dig av denna artikel på: