Övrig sport

Svenska Barnidrottspriset

Nätverket Svensk barnidrott delar ut Svenska Barnidrottspriset – och för 2019 är chansen stor att priset hamnar i Örnsköldsvik.

Bland de fyra nominerade finns både Vårby IK Skidor och Jennifer Pettersson, huvudtränare i Örnsköldsviks Gymnastikklubb. Jennifer är den som tydligt gått i bräschen och markerat, slagit larm om oacceptabla tränare i gymnastiken, sagt ifrån och stått upp för barns och ungas rätt att få verka i idrott utan hot och kränkningar.

Vårby IK Skidor, med sina 130 aktiva barn är största barnskidklubben i Ångermanland. Klubben lever konkret upp till Svenska Skidförbundets uttryck ”Skidor hela livet”, Riks-idrottsförbundets ”Idrott hela livet” och även FN:s Barnkonvention då kärnan i verksamheten handlar om att alla oavsett ålder och förmåga ska känna sig sedda och inkluderade samt få delta på sina villkor.

Med tydlig värdegrund för allas lika värde och kreativa idéer för hur träning kan göras rolig och tilltalande, har den ålderstopp då de flesta barn slutar idrotta i landet lyckats förskjutas i klubben – från att den legat vid 11-årsåldern ligger den nu på 13 år. Vårby IK Skidor är ett kraftfullt konkret exempel på hur en hållbar idrottsverksamhet för barn på barns villkor kan bedrivas.

Publicerat