Du är här

2018-11-25 - Film-TV-Radio
Martin Nilsson och Iman Kalif. Foto: Viktor Sundberg

Fräschast på festen

Ett par finare kängor, vit skjorta och några stänk parfym kommer du långt med när det vankas tillställning. Men hur ofta anstränger du dig att också ge lite kärlek till din hy?
– Vi killar är ganska dåliga på att prata manlig skönhet, trots att vi är många intresserade, säger Martin Nilsson som ligger bakom Groomingpodden.

Ibland ringer de upp för att tacka, lyssnarna av Groomingpodden som startades upp av Iman Khalaf och Martin Nilsson – den senare född och uppväxt i Örnsköldsvik men sedan en tid tillbaka boende i Göteborg. Oftast av samma anledning: samtal om hudvård och hudprodukter för män är det uppenbarligen skralt med när grabbgäng samlas.
– Lyssnarna tycker det är skönt att vi pratar om detta och berättar att de inte längre känner sig ensamma med intresset att ta hand om sig. Generellt pratar vi killar om hockey, snus och brudar. Vi vill ändra på det. Kan vi prata om mjuka värden kanske vi också kommer i gång med att prata om hur vi egentligen mår, säger Martin.

I Groomingpodden tar Martin och Iman upp ämnen som rör manlig stil och skönhet, såsom hud, skägg och hår. Inte sällan med en gäst i studion; i det senaste avsnittet, det fjortonde i ordningen, gästar exempelvis artisten Robin Bengtsson.
– Det är gott att hålla sig fräsch, dels för sig själv och sitt självförtroende men även för att vi förväntar oss att tjejer alltid ska fixa till sig. Ska då inte vi göra någonting? Där finns en krock som vi vill få bort.

Innan läggdags har Martin alltid en vanlig kvällsrutin. Efter att ha applicerat ansikts-tvål skrubbar han bort hudavlagringar med en ansiktsborste och sköljer sedan av med vatten. För att se piggare ut och motverka rynkor använder han ögonkräm, både runt ögonen och på ögonlocken, och sedan återfuktningskräm på resten av ansiktet.
– Det är bra att göra det kvällstid; på natten arbetar och reparerar sig huden. På morgonen tar jag sedan på mig solskydd, faktor 50. Dels för att solljuset alltid tränger igenom och dels för den strålning vi får från alla skärmar. Vi lever i ett strålningssamhälle, så det är det viktigaste tipset om du vill hålla dig ung och fräsch längre.
Vill du inför en fest eller annan tillställning ta det ett steg längre, tipsar Martin om att prova ansiktspuder för en slätare hy som framhäver de egna dragen. För fylligare ögonfransar kan en genomskinlig mascara göra susen.
– Mer behövs inte. Inte för tjejer heller, tycker jag. Min personliga uppfattning är att det först och främst ska se naturligt ut.

Klädmässigt kommer du långt med ett par finare kängor, udda byxor som inte är jeans eller chinos samt en vit skjorta.
– Det är propert utan att du går för mycket all in, du vill fortfarande ha känslan av att vara dig själv. Det behöver absolut inte vara märkeskläder, att de kostar mer beror däremot på att de är tillverkade på ett schysst sätt. Annars, leta efter något begagnat, det är absolut bäst.
En tung, kryddig parfym gör sig bra som kvällsdoft. Din egna kroppslukt gör den unik, så du behöver inte oroa dig för att någon annan använder densamma.
– Jag kör tre små parfymsprut: ett på vardera handled och ett i nacken.
När du börjat ta hand om din hud fortsätter du gärna, menar Martin. Några gånger i veckan använder han sig också av olika ansiktsmasker.
– Börjar man hemma med att ta hand om sig själv och får ett bra självförtroende, är det lättare att gå ut och påverka världen till att bli en bättre plats. Vi vill att vi killar både ska se bättre ut och må bättre. Ett leende på läpparna får fler att le. Det smittar av sig – och då har man gjort det lilla. 

Groomingpodden hittar du på groomingpodden.se

Dela med dig av denna artikel på: