Skola & utbildning

Fem år med Docksta Friskola

Om inte den offentliga sektorn kan ordna det får vi fixa det på egen hand.
Det verkar vara ett gångbart måtto i Docksta där bordtennisklubben har ett finger med i det mesta och här är ett exempel.
Femåriga Docksta Friskola.

Docksta BTK är idrottsföreningen som under årens lopp ansträngt sig för betydligt mer än att bedriva bordtennisverksamhet. Klubben är i vissa stycken den gemensamma nämnaren för ortsborna och det lokala näringslivet. Ett slags nav som Docksta i vissa fall kretsar kring och ett bevis på vad som kan åstadkommas med engagemang, samarbete, uthållighet och tålamod.

2013 bestämde sig Kramfors kommun för att lägga ner skolan och i stället hänvisa närmare 50 elever, i årskurs ett till sex, till Ullånger. Men vad en skola betyder för bygden; för utveckling, tillväxt och inte minst trivsel, var många rörande överens om och nu kan rektorn Anna-Lena Östman se tillbaka på fem händelserika år med friskolan.
– För oss har det varit en jättelyckad resa och varje år har det gjorts investeringar för att förbättra verksamheten och lokalerna. Pengarna går direkt till verksamheten och nu har vi faktiskt fler elever än vad vi hade tidigare, berättar hon.

Det senaste är nytt undertak, ny inomhusbelysning, nymålade väggar och dörrar och delvis nya golvmattor. Kring utemiljön har det också gjorts satsningar i form av nyastfalttering, ny parkbelysning, nya sandlådor och komplettering av lekutrustning, asfaltsmålningar och trädplantering. Allt till en kostnad av cirka 1,5 miljoner kronor där ansökningar om stöd resulterat i att Boverket stått för 25 procent av kostnaderna för lokalerna och hälften av utgifterna kring utemiljön.
– Det råder en fin samverkan mellan föreningens aktiebolag, som är fastighetsägare, och friskolan. Jag tycker att vi i Docksta BTK AB har varit lyhörda och med hjälp av Boverket skapat förutsättningar för en finare och modernare skola, säger styrelseordförande Hans-Erik Näslund.

Det mesta verkar alltså vara frid och fröjd i Docksta Friskola som på lördag har öppet hus för att visa och berätta för föräldrar, syskon och allmänhet om sin verksamhet. Fem år av utveckling och samverkan har möjligen även påverkat eleverna positivt.
– Det råder ett påtagligt lugn i den här skolan. Jag kan inte annat än vara stolt över eleverna och personalen och över den fina kontakten med föräldrarna, säger Anna-Lena Östman.
När 7an hälsade på en vanlig skoldag klev vi i vanlig ordning rakt in i verksamheten. Av ett flertal elever blev vi välkomnade direkt i entrén:
­– Kul att ni kommer hit, men här har vi lärt oss att ta av oss skorna.

Publicerat