Du är här

2020-11-28 - Väder

Att tänka på vid kallare väder

Senhösten och förvintern har än så länge varit ganska grå och trist för många, men inte så kall. De kommande veckorna spås dock att mer kyla ska börja dra in och då kanske också vintern är kommen igen.

Även om det kanske inte är så farligt kallt just nu så är det många som börjar känna sig lite frusen och står och huttrar då och då. Håll ut! Ta på er varma kläder och vänta tills kylan drar in lite mer och har fått hålla i sig ett tag så kommer ni snart inte frysa lite mycket.

Normalt tar det upp till två veckor innan kroppen har vant sig vid kallare väder, men för många kan det ta ännu längre tid. Ju mer du exponerar dig själv för kyla desto snabbare vänjer sig kroppen och börjar öka blodflödet och byggandet av brun fettvävnad i kroppen som hjälper till att producera och isolera värme i kroppen. 

Var dock försiktig med att exponera kroppen för kyla och utsätt dig inte i onödan. Även vid bara några minusgrader så kan du drabbas av köldskador om du inte klär dig ordentligt eller lyssnar på din kropps signaler. Börjar du till exempel att huttra så är det ett tecken på att nedkylning sker i kroppen och att du bör värma dig. Börjar du dessutom känna dig slö eller svag så kan det vara tecken på att du drabbats av kraftig nedkylning.

Så håller du kroppen varm:

  • Ha flera löst sittande lager kläder runt kroppen istället för ett enda tjockt lager. Flera lösa lager både bygger och isolerar värmen bättre. Se gärna till att ditt yttersta lager är gjort i ett vindtätt material.
  • Försök att undvika vind och fukt. 
  • Bär mössa, inte bara för att hålla huvudet varmt men även för att skydda dina öron från köldskador. 
  • Duscha kvällen innan du ska bege dig ut istället för direkt före. Om du tvättar dig en stund innan du ska ut i kylan så tvättar du också bort kroppens naturliga yttre fettlager som bl.a. skyddar ansiktet. Tvättar du dig istället kvällen innan så hinner det lagret återbildas under natten samtidigt som du fortfarande är ren och fräsch.
  • Drick varm dryck och ät varm mat. Varm dryck ger inte bara en omedelbar känsla av värme utan hjälper också kroppen att alstra värme. Drycker som varm choklad innehåller dessutom kalorier som hjälper kroppen både bygga och hålla värmen inne.
  • Undvik alkohol. Alkohol kan få dig att känna dig varmare, men kan faktiskt göra det motsatta. Alkohol vidgar dina blodkärl och får blodet att skickas till din yttre hy, vilket värmer hyn men kan få resten av kroppen att bli kallare. Berusning gör det också svårare att både känna och bedöma hur varm du faktiskt känner dig.

Upplever du kraftiga köldskakningar, har blek och kall hud, känner dig trött eller svag och är stel i leder eller muskler så kan kroppen ha blivit kraftigt nedkyld. Kontakta då genast vården, tfn 1177 för rådgivning och 112 för akut vård.

Källor: 1177 Vårdguiden, Svenska Yle, Illustrerad Vetenskap, Sveriges Radio

Dela med dig av denna artikel på: