Övrig sport

Raska kliv mot eliten

IF Vingarnas löfte i spjut; 16-åriga Amanda Rask, är på god väg tillbaka efter en armbågskada i samband med Ungdomsfinn-kampen i augusti.
– Det har gått fortare än vad jag vågat hoppas på, säger hon under ett pass tillsammans med fystränaren Hans Jonsson.

För drygt två år sedan var Amanda Rask på 7ans omslag med anledning av ett reportage där hon tillsammans med klubbkamraten Elina Karvonen förberedde sig för att delta i självaste senior-SM. Det handlade om två jätteunga framtidslöften som hade bestämt sig för att satsa rejält på friidrott. Och för Amanda Rask föll valet så småningom för spjut där hon, från experternas håll, snabbt omnämndes som ett stort framtidslöfte.
En titel hon bland annat gjorde skäl för under Världsungdomsspelen i Göteborg i juni som hon överlägset vann och satte distriktsrekord samt årsbästa. Men under Ungdomsfinnkampen i Tammerfors i somras upplevde hon karriärens första riktiga motgång. Det blev bara ett kast efter omedelbara smärtor i armbågen.
– Jag ville så mycket och tog naturligtvis i allt jag kunde. Det bara sprakade till i arm-bågen, berättar Amanda.

Att kasta spjut med framgång ställer höga krav på tekniken, men även på löpningen och fysiken. Och är man bara 16 år och fortfarande under utveckling är skaderisken uppenbar vid hög belastning.
– Då är spjutkastning absolut en idrott att vara extra varsam med och se till att musklerna hänger med. För att hjälpa Amanda har hon därför ett träningsprogram som vi utformat precis efter henne som individ. Ett upplägg som tar hänsyn till hennes personliga förutsättningar och de krav och omständigheter som en framgångsrik spjutkastare måste förhålla sig till, säger Hans Jonsson.
Därför genomför hon just nu ett åtta veckor långt träningsupplägg under ledning av den diplomerade fystränaren och forne NHL- och landslagsbacken.
– Det känns faktiskt riktigt bra även om jag fortfarande har mycket att jobba på och jag tänker vara noga med att min kropp är så väl förberedd den kan vara när det blir spjutkastning igen med full kraft, säger Amanda.

Hon är uttagen i Svenska Friidrottsförbundets kastgrupp och ser fram emot lägret i Göteborg i januari. Enligt Amanda är det klubbtränaren Kjell-Åke Karvonen den som främst motiverat henne att bli spjutkastare och det är ett beslut hon inte ångrar.
– Absolut inte. Det är så himla roligt och det handlar om så mycket för att nå långt. Hur jag löper, hur min armrörelse blir och vinkeln på handleden. Jättemycket om teknik, fortsätter Amanda och ser lyrisk ut.
16-åringen har talang för att nå riktigt långt och bestämt sig för att ge det en rejäl chans. Närmaste drömmen är junior-EM i Borås kommande säsong, trots att hon då inte har åldern riktigt inne.
Men erfarenheter mår alla bra av. Inte minst unga talanger.

Publicerat