Nöje & kultur

Slagserie mot tjuvjakt

Serieskaparen Mikael Bergkvist från Örnsköldsvik låter inte pennan vila. I ett nytt projekt uppmärksammar han konsekvenserna av en allt mer omfattande trofé- och tjuvjakt världen över.
– En del arter är farligt nära utrotning. Jag kan inte tänka mig en framtid då vi måste berätta för barnbarnen att elefanterna inte längre finns.

En hemlig agent utger sig för att vara assistent till en kvinna utsänd av FN att undersöka den senaste tidens eskalerande tjuvjakt. Till sitt förfogande har han en flygande bräda som skulle göra självaste James Bond grön av avund. Föga vet den skurkaktiga Nimrod, som profiterar på tjuvjakten med hjälp av blufföretag och pengatvätt, vad som väntar.
Påhittigt, kan tyckas – men handlingen i Mikael Bergkvists actionfyllda serietidning ”Anky S”, som i sommar når butikshyllorna i USA, är på flera sätt sann.
– Efter att Donald Trump lyfte restriktionerna mot import av elefanttroféer har tjuvjakten blivit ett stort hot. Vi går mot en framtid då vi inte längre kan få se elefanter eller lejon på riktigt. Det är groteskt, säger Mikael Bergkvist, nyligen hemkommen från mässan Comic Con i New York som samlar spel-, film- och serieentusiaster från världens alla hörn. 

Där visade han upp det första numret av sitt nya seriemagasin som i en kampanj att uppmärksamma den i många länder upptrappade tjuvjaktssituationen tagits fram i samarbete med bolaget och initiativtagaren Black Cat, den för invigda närmast legendariske USA-tecknaren Neal Adams samt entreprenören Franky Zapata, vars tekniska uppfinning Flyboard – en svävarbräda med sex turbomotorer som kan lyfta passageraren 3 kilometer upp i luften och åka 150 kilometer i timmen – fått en roll i handlingen som ett häftigt redskap till dess hjälte.
– Bond har Q, Anky S har Zapata, skrattar Mikael och fortsätter:
– Skillnaden är bara att Flyboarden finns på riktigt, precis som tjuvjakten som utgörs av en stor industri uppbyggd av blufföretag för att tvätta pengarna tjuvjägarna exempelvis får för elfenben. Jag läste nyligen om en händelse i Zimbabwe där ett helt fält av döda elefanter påträffades. Det är det här vi vill bilda opinion emot.

”Anky S” föddes alltså ur en vilja att uppmärksamma tjuvjakt och dess konsekvenser. Under arbetet med serien har Mikael förkovrat sig mer och mer i ämnet. 
– Vi människor lämnar ett jättestort avtryck på världen. Det Trump gjorde signalerar att troféjakten inte är en viktig fråga och har lett till extremt våldsamma sammandrabbningar mellan tjuvjägare och de som vill skydda djurlivet, som exempelvis frivilligorganisationen IAFP, the International anti-poaching foundation. Båda parter skjuter skarpt mot varandra.
Amerikanernas medvetenhet om konflikterna menar Mikael är försvinnande liten. När serien börjar säljas i butik hoppas han att reaktionerna kommer.
– Förutom att vi naturligtvis vill att tidningen ska sälja bra har vi lyckats när vi märker att budskapet gått fram. Det gör vi genom att ta del av dialogerna på sociala medier och de forum vi sätter upp – först då ser vi om läsarna förstått poängen.

När Mikael Bergkvist senast syntes i Tidningen 7 var han aktuell med lanseringen av sitt första seriemagasin om den hemlige agenten Marc Saunders med superkrafter, till vilket han precis som Anky S både ritat, tuschat och skrivit manus. Den har sedan dess köpts upp av Serieplaneten och hur den fortsatta utgivningen ser ut är i dag oklart. Kan då Anky S med sitt betydligt smalare tema nå fram till läsarnas hjärtan?
– Det är som att många serier är rädda för att ge karaktärerna åsikter. Svenska serier tar sällan några risker; svenska Fantomen tog exempelvis inte ställning mot nazismen innan precis alla andra gjorde det. Hur skulle du själv uppleva någon som ständigt spelade säkert? Det tycker jag känns menlöst. 
– Än så länge ser det bra ut, media skriver om serien och snart ska jag till nästa Comic Con i San Diego. Jag räknar med att den kommer sälja – i New York tog alla 3 000 exemplar slut. Men det går aldrig att förutse en succé.

Publicerat