Övrig kultur

Poesi- och berättarfestivalen startar idag

För andra året i rad arrangeras en poesi- och berättarfestival i Örnsköldsvik. Under sex dagar riktas strålkastarna mot ordet, texten och berättandet.

Sex dagar med diktuppläsning, författarbesök, pecha kucha, öppen scen, musik och mycket mer. Det står på programmet under årets poesi- och berättarfestival som har arrangemang på Arkenbiblioteket, Örnsköldsviks folkhögskola, OffCoff, Kom In, Sliperiet, Mångkulturellt Centrum och Vardagsrummet. Initiativet till festivalen kommer från Studieförbundet Bilda i syfte att skapa en plattform för Örnsköldsviks aktörer inom poesi och berättande, och få fler människor att ta del av poesi.

Invigningen av festivalen sker lördag 10 november klockan 12 på Arkenbiblioteket i samband med Poesihörnan, som varit verksam på biblioteket ända sedan 1993. På måndag läser Kulturskaparna från Örnsköldsviks folkhögskola egna dikter på Arkenbiblioteket 12.30 och senare på dagen – 17.30-20.30 – blir det Pecha Kucha night på OffCoff under rubriken ”Orden för mig” där varje inspiratör talar till sitt eget bildspel med 20 bilder som var och en visas i 20 sekunder.

På tisdag läser Kulturskaparna återigen sina dikter, den här gången på KomIn klockan 10.30. Mellan 11.30 och 13.00 ges en lunchföreställning på OffCoff under rubriken ”Krubb & klokhet: Storytelling bygger varumärket” med Devocy Communication och på kvällen, 18.30-20.00, gästas Arkenbiblioteket av författaren och estradpoeten Solja Krapu som bjuder på estradpoesi från det vanliga livet. Solja Krapu har bland annat vunnit SM i Poetry slam vid två tillfällen. Programpunkten inleds av lokala poeter.

Workshop i kreativs skrivande arrangeras på Örnsköldsviks folkhögskola på onsdag 13-15 (kräver föranmälning) och i Vardagsrummet hålls öppen scen mellan 19 och 21 där det är fritt fram att läsa egna eller andras dikter, eller bara komma och lyssna.
Sliperiet är torsdagens plats under festivalen, där man kan slöjda med ord mellan 15 och 20 och skapa poesi med hjälp av ordburkar – burkpoesi – mellan 19 och 20.

Festivalveckans sista dag, fredag 16 november, börjar med teaterföreställningen ”Plasthästar prydligt på rad” på Örnsköldsviks folkhögskola klockan 13 och avslutas på Mångkulturellt Centrum med ”Gränslöst torg” 17-21. Det blir en kväll med berättandet i fokus, en arena där gränser mellan nationaliteter, etniciteter, åldrar och andra ramar suddas ut. Konferencier för kvällen är artisten Stina Joza.

Programpunkterna hittas också på webben7.se/pagang (med reservation för sena ändringar i programmet)

 

Publicerat