Du är här

2018-10-29 - Roligt
Foto: privat

Jörgen en riktig pumpakonstnär

Jörgen Westin, uppvuxen i Ö-vik, har för andra året i rad prisats för sina skickligt utmejslade pumpor i en tävling på Carnegiebryggeriet i Stockholm.
– Det är roligt att få göra något skulpturalt och utnyttja tjockleken i skalen, säger den 40-årige designern.

Under Halloween syns vanligen en hel del pumpor utställda vid husknutar och farstubroar – men få har nog samma inlevelse i ansiktsuttryck och form som dem skapade av Jörgen Westin från Örnsköldsvik. Numera bor han i Stockholm där han för andra året i rad vunnit första pris i en pumpatävling på Carnegiebryggeriet.

– Tävlingen är mer som en rolig grej, ett Halloween-jippo. I år gjorde jag en grisliknande pumpa, inspirerad av vakterna i Star Wars-filmen. Pumpan tog nästan tre timmar att göra. Jag använder kniv och ett verktyg som heter mirett då jag skrapar fram formen i pumpan, som en osthyvel, säger Jörgen som jobbar som designer efter två års konstskola.

Vad är hemligheten till att få till en fin pumpa?

– Det är bra att bygga någon sorts karaktär. En grimasch, eller något slags uttryck. Det finns mycket inspiration att hämta på Youtube. Leta efter Ray Villafanes, han gör jätteavancerade grejer med pumpor och jobbar kanske två-tre dagar. Jag har utgått från deras teknik.

Du som är i Stockholm har i veckan chansen att se fler pumpor av Jörgen. Gröna Lund har lånat ett antal att pryda sin nöjespark med.

Hur ska du fira vinsten och Halloween?

– Jag får fira med att gå på restaurang, det var förstapriset. Halloween firar jag med att sminka min två barn innan de går ut på bus eller godis. Det brukar jag göra, så att de får sina ansikten som de vill ha det.

Dela med dig av denna artikel på: