Du är här

2018-10-21 - Nöje & kultur

Många förberedelser inför hantverksmässa

Nävertjäls Hantverksmässa öppnar traditionsenligt upp portarna i dagarna två under allhelgonahelgen. Två dagars mässa som kräver en hel del förberedelser och under lördagen startade arrangörerna arbetet med att resa det stora tältet som är en central del för mässan.

Det tar en hel dag att resa tältet och det krävs många händer och en hel del muskelkraft för att arbetet ska flyta på. Staffan Blomqvist är sedan många år utsedd till arbetsledare och har full koll på var saker ska placeras och i vilken ordning varje steg ska tas.
– Vi har många års erfarenhet av det här och vi vet alla exakt vad som behöver göras, säger Staffan. När det kommer in nya i gänget lär de sig snabbt och vi har ju även byns barn som glatt hjälper till med det som de klarar av.

På bron till bygdegården har ett par av barnen landet efter att  ha varvat fotbollsspel med att hjälpa till med tältet. Nu fyller de på med vätska och begrundar de vuxnas arbete. Steg för steg växer tältet upp. Först står masterna där, sedan flätas takets delar samman för att hissas upp i masterna. Järnspett slås ner i en stor ovalformad cirkel i gruset så att väggarnas stolpar kan fästas. Det krävs en stor borrmaskin och många slag med släggan för att få bra fäste.

När arbetsdagen är slut står tältet där, förberett för nästa steg som är att inreda med bord för utställare, inredning i café-delen och belysning men det är nästa lördags arbetspass. Sedan är det full aktivitet under sista veckan fram till mässan, med arbetskvällar då allt annat ska komma på plats. Det är inte bara arrangören som sliter hårt inför en hantverksmässa. Samtidigt råder det full aktivitet hos runt hundra utställare som ska fylla sina bord och hyllor med hantverk, design, delikatesser och annat som besökarna kommer att få njuta av.

Nävertjäls Hantverksmässa arrangeras under allhelgonahelgen med öppettider lördag 3 oktober kl.10-16 och söndag 4 oktober kl.10-15.

 

 

 

 

Dela med dig av denna artikel på: