Nyheter/Reportage

Missing People söker fler

För den ideella organisationen Missing People är varje medlem viktig. I Örnsköldsvik finns just nu behov av fler ledare.
– Vårt län är stort, säger verksamhetsledaren Mikael Stenberg.

Det blåser så kraftigt att gatupratare går ned för räkning. De som besöker Tjejkvällen i centrala Örnsköldsvik får ta spjärn mot vinden när de rör sig mellan butikerna. Förutsättningarna för Mikael Stenberg, Emma Lidén och Krister Hållberg kunde ha varit bättre.
De är här för att informera och värva nya medlemmar till Missing People, organisationen som sedan 2012 genomfört en mängd sökinsatser efter försvunna personer över hela Sverige. För trots att engagemanget är stort och antalet volontärer i Västernorrland är relativt många jämfört med andra län, finns ett behov av att bli fler.
– Vårt län är stort. Det viktigaste för oss är att vara så många som möjligt under sök-insatserna, säger Mikael Stenberg, verksamhetsledare för Missing People i Västernorrland, uppkommen från Sundsvall.

Den senaste tiden har sett en del nya inslag i organisationen. I länet finns numera 15 godkända hundförare vars bidrag är av stor betydelse. Missing People håller dock inga kurser för hundar utan använder sig efter ett godkänt prov av de, vanligtvis i brukshundklubbar, redan drillade. En annan nyhet är drönare.
– De har fått enormt genomslag. Vi såg potentialen när en drönare dök upp på en sökinsats och på sistone har många varit villiga att flyga åt oss. Väldigt effektivt. Men vi benar i hur vi ska tackla regler som GDPR.

Under kvällen kommer en del nyfikna fram och när den är över kan trion räkna in 15 nya personer som anmält sig till skallgångsregistret, i vilket anslutna informeras om en aktuell insats via sms. Fyra valde också att bli medlemmar och årligen bidra med 250 kronor, pengar som exempelvis går till utrustning i form av västar och ficklampor.

Antalet är inte fullt vad de hoppades på. Men varje person är viktig, konstaterar Krister Hållberg från Örnsköldsvik. Han gick med i organisationen för fem år sedan och är i dag en ”grön väst”; utbildad gruppchef med ansvar för sökpatruller och deras materiel. Grön väst är han dock ensam om att vara i Ö-vik – och det sätter käppar i hjulen.
– Vi behöver vara ytterligare två i Örnsköldsvik för att kunna utgå härifrån. Som det är nu måste vi avvakta på att de kommer upp från Sundsvall och då går viktig tid, säger Krister.
Enligt reglerna ska nämligen inget sök påbörjas innan minst tre gröna västar, vilka också har befattningarna operativ och administrativ chef, är på plats. Därför glädjer sig Mikael, Emma och Krister över att en person denna kväll skrev upp sig på kursen till patrulledare – det första klivet på utbildningsstegen.

– Mitt mål är också att ordna en sambandsbuss för vårt område. I den kan vi förbereda allting under resan till, säg exempelvis Solberg, så att söket kan börja vid ankomst. Om vi inte heller behöver vänta på folk från Sundsvall tjänar vi tre timmar direkt. Men det är mycket pengar som ska in, även för service och driftskostnad.

Krister önskar också att inom en snar framtid kunna använda sig av drönare med värmekamera. Missing People är dock alltid beroende av ideella insatser och bidrag.
– Jag brukar säga att ingen kan göra allt, men alla kan göra något och att kunna sätta i gång ett effektivt sök hoppas jag aldrig ska bero på ekonomi. Målet är alltid att ingen ska kunna försvinna ofrivilligt.

Missing People
Missing People är en ideell organisation utan bidrag från staten. Finansiering sker via medlemsavgifter och gåvor. Du kan vara medlem utan att aktivt delta i sökinsatser.

Vill du engagera dig?
Besök missingpeople.se och fliken ”Stöd oss” för att ge en gåva. Här kan du också anmäla dig till skallgångsregistret. Du väljer själv om du vill delta i ett sök när sms:et kommer. Ingen förkunskap krävs – all information inför en sökinsats får du på plats. På hemsidan kan du också anmäla ditt intresse att gå ledarskapsutbildning.

Publicerat