Du är här

2018-10-10 - Övrigt
Foto: Håkan Nordström

Besöksrekord för Höga Kusten

När Tillväxtverket i dagarna publicerade den officiella inkvarteringsstatistiken kunde besöksnäringens aktörer i Höga Kusten glädja sig åt ännu ett nytt rekord. Destinationen noterar totalt 334 997 gästnätter vilket är nytt all time high. Sommar-turismen ökar därmed för 8:e året i rad.

När antalet gästnätter i övriga Sverige förblir oförändrade mot ifjol ökar de i Höga Kusten med häpnadsväckande 29 procent.
– Redan på förhand fanns det höga förväntningar till årets sommar tack vare bl.a. O-Ringen Höga Kusten. Men att vi skulle öka så pass mycket hade vi nog inte vågat drömma om, säger Peter Holmqvist, VD Höga Kusten Destinationsutveckling.

En analys av den preliminära inkvarteringsstatistiken visar på betydelsen av evenemang så som O-Ringen, där inte bara en enstaka kommun tar del av de turismekonomiska effekter utan där dessa gagnar många aktörer runtom i destinationen.

– Vi upplever att O-Ringen Höga Kusten har hjälpt oss att nå ut med vårt varumärke i ännu större grad än tidigare och vi räknar med att se evenemangseffekter även kommande år, när tävlande väljer att återvända för att uppleva ännu mer av det destinationen har att erbjuda", fortsätter Peter Holmqvist.

Höga Kusten har, med utgångspunkt i den nationella strategin, enats om ett mål om 800 nya jobb i besöksnäringen fram till 2025. Detta är ett ambitiöst mål som förutsätter att destinationen når ut till nya målgrupper på strategiskt utvalda utlandsmarknader. De utländska gästnätterna ökade i år med 5,1 procent.

– Det är glädjande att se att våra satsningar på att locka fler utländska börjar ge frukt. Vi befinner oss dock bara i början av en spännande resa och har fortfarande en stor outnyttjad potential som vi tillsammans med Höga Kusten Turism medlemmar vill ta vara på, konstaterar Peter Holmqvist.

Hotell, stugbyar, vandrarhem och camping - totalt antal 334,997 (reell ökning +45,675 vilket motsvarar +28,4 procent). Därav är andelen utländska 65,704 (reell ökning  +3,186 vilket motsvarar +5,1 procent).

Källa: SCB/Tillväxtverket

 

Dela med dig av denna artikel på: