Hälsa

Sjukdomstider – fakta och tips runt förkylning

Som om det inte vore nog med coronaviruset så är vi nu även inne i den period på året då både influensavirus och förkylningar brukar börja härja som mest. Här finner du lite fakta och tips runt förkylningar.

Förkylning är den vanligaste infektionen som vi drabbas och påverkar näsa, hals, svalg och bihålor. Den orsakas oftast av ett virus och drabbar i genomsnitt vuxna två-tre gånger om året. Har du blivit smittad så märks symtomen av inom ett dygn och kan hålla i sig i flera veckor. Det bästa du kan göra för att undvika smitta är att tvätta händerna ofta. 

Då förkylning oftast orsakas av virus så hjälper det inte att ta antibiotika om du blir sjuk eftersom antibiotika motverkar bakterier men inte virus. Det bästa du kan göra är att ta det lugnt och vänta på att det går över, men har du svåra besvär så kan du ta receptfria mediciner för att linda dessa. En del enkla huskurer fungerar också för att lindra besvär, som t.ex. att dricka varm dryck för att lindra smärta vid halsont.

Du behöver oftast inte uppsöka vården vid förkylning eftersom kroppen läker infektionen själv. Men har du feber i mer än fyra dygn, återkommande feber eller får flera symtom i öron, hals, luftrör eller bihålor bör du kontakta vården då en förkylning ibland kan leda till bl.a. luftrörskatarr och lunginflammation.

Vanligaste symtomen på förkylning:

  • Snuva eller nästäppa
  • Halsont
  • Lätt Hosta
  • Huvudvärk
  • Du känner dig trött och hängig
  • Lätt feber

Blir du sjuk med torrhosta, kraftig ihållande feber, värk i både muskler och leder och känner dig mycket trött och sjuk så kan det handla om att du drabbats av ett influensavirus snarare än en förkylning. Det gäller även just nu att vara uppmärksam på att dina symtom kan tyda på att du har blivit smittad med covid-19.

Är du osäker på om du bör uppsöka vården så kan du kontakta vårdguiden dygnet runt på telefonnummer 1177.

 

Publicerat