Natur

Ny förvaltningsplan för lax och öring i Moälven

Samhällsbyggnadsnämnden har antagit en ny förvaltningsplan rörande lax och öring i Moälven med syftet att främja återhämtningen av fisken och att utveckla en hållbar turism.

Tillsammans med den ideella föreningen Moälvsfisket så har Örnsköldsviks kommun tagit fram den nya förvaltningsplanen som bland annat presenterar sju övergripande mål för fiskevårdsarbetet och metoder för hur dessa mål ska uppnås. Planen innehåller även beståndsmål för hur mycket lax och öring som ska finnas i Moälven samt en åtgärdslista för fiskefrämjande insatser. 

– Tack vare ett målinriktat fiskevårdsarbete har vi lyckats med att återetablera laxen och havsöringen i Moälven. Därmed påbörjas en ny fas i förvaltningen. Vi använder etablerade metoder för att följa upp och säkerställa beståndens återhämtning så de kan växa sig starka. Förvaltningsplanen befäster ett långsiktigt arbete för att återställa Moälven till ett ursprungligt skick, säger Anders Forsberg, biolog på kommunens miljö- och hälsoenhet, i ett pressmeddelande.

Du kan läsa mer om förvaltningsplanen på Örnsköldsviks kommuns hemsida.

Publicerat