Nyheter/Reportage

Rekordsommar för fjärrkyla

Den rekordvarma sommaren gav försäljningen av fjärrkyla en ordentlig knuff uppåt. Under perioden maj – augusti ökade försäljningen med 50 % jämfört med tidigare år, uppger Övik Energi.

– Sommaren har varit extremt varm och skapat ett sug efter kyla som vi inte sett tidigare. Vi har levererat till våra kunder utan problem eller avbrott, säger Per-Olof Nilsson, Affärsområdeschef Värme, Ånga och Kyla.

Övik Energi har levererat fjärrkyla sedan 2003 och förser kontor, industrier, gallerior, äldreboende, affärer och sjukhuset med klimatsmart kyla. Med fjärrkyla minskar miljöpåverkan på flera sätt. Energianvändningen är minimal jämfört med lokala kylanläggningar, inga miljöskadliga kemikalier används och med fjärrkyla slipper man störande buller från kylmaskiner som av naturliga orsaker ofta sitter nära fastigheter.

Kylan lånar man från Örnsköldsviksfjärden. Kallvatten hämtas på ca 25 meters djup för att pumpas vidare till det lilla sexkantiga huset som finns på kajkanten. I huset överförs kylan från havsvattnet till vattnet i fjärrkylanätet, som är ett eget vattenfyllt rörsystem under marken. Nätet distribuerar sedan kylt vatten till fastigheterna där kylan överförs till vattnet i fastigheternas slutna kylsystem.

 

Publicerat