Nyheter/Reportage

Trion på fabriken – en resa i jämställdhet

Domsjö Fabriker har satsat medvetet på jämställdhetsarbete i många år och i början av 2018 tilldelades företaget Industrins Jämställdhetspris. Ett pris som tidigare vunnits av jättar som Saab och Coca Cola. Andelen kvinnor på företaget är 21 procent och 7an har träffat tre av dem.

De är alla tre överens om att mycket har förändrats. Catharina Karlsson och Maria Wallenius är båda produktionsledare och Christin Norberg är deras chef med titeln produktionschef.
– Jag började som operatör i pannhuset 2006 och det fanns helt klart ett motstånd när jag började, säger Catharina. Männen som jobbade här då tyckte inte alls det var ett lämpligt jobb för en kvinna. I dag är det inte längre någon som reagerar på att tjejer jobbar här.
Christin håller med om att attityden och stämningen på arbetsplatsen har blivit bättre i takt med att jämställdhetsarbetet ökat:
– Jargongen är inte lika hård och jag upplever att det finns ett gemyt som gör det lätt att trivas.
– Det är fortfarande fler män som söker tjänsterna här, säger Maria som även jobbar med rekrytering. Vårt viktigaste arbete nu är att förändra bilden av hur det är att jobba här och vad arbetet innebär.

En viktig del i marknadsföringen av Domsjö Fabriker som arbetsgivare är att nå ungdomar på väg att göra sina utbildningsval. När företaget är ute på skolor och på mässor finns det alltid både kvinnor och män med som förebilder.
– Vi peppar tjejer att våga ta steget in i industrin, förklarar Maria. Vi vill visa att de yrken som finns här är coola och högteknologiska. Vi är ju ett modeföretag som skapar mode från skog.

Catharina jobbar skift och stortrivs med sitt jobb som passar henne perfekt eftersom hon har hästar som sin hobby.
– Det här är ett varierat och roligt jobb där ingen dag är den andra lik, säger Catharina. Här finns bra möjligheter att utvecklas och det är verkligen en kick att få jobba tillsammans som ett team och hitta lösningar på problem som uppstår i produktionen.

Genom åren har det dykt upp bevis på att arbetsplatsen en gång var anpassad för män. Catharina minns tillbaka till 2006 då arbetsgivaren för första gången stod inför att någon som jobbade i pannhuset var gravid.
– Då gällde det att se över rutinerna och skapa nya som var anpassade för alla, säger Catharina. Hur länge skulle det vara säkert att jobba och på vilka sätt kunde man göra anpassningar för att det skulle fungera? I dag har vi bra rutiner som ständigt utvecklas.
Omklädningsrum och arbetskläder är andra exempel på områden som utvecklats för att skapa en jämställd arbetsplats.

Jämställdhetsarbetet är ständigt pågående hos Domsjö Fabriker. Under konferensen Women With Impact 4 oktober är företaget ett av företagen från regionen som finns på plats för att inspirera och ge tips till andra som vill jobba med frågorna.
– Det blir riktigt roligt och jag hoppas att många kommer fram och pratar med oss, säger Maria och de andra håller med. Vi är ju inte i mål med det här arbetet ännu utan måste ständigt jobba vidare för att fortsätta vara attraktiva som arbetsgivare även för tjejer.

Publicerat