Friluftsliv

Hallå där...

Egon Mattsson, som tillsammans med sin sambo Charlotte Wilhelmsdotter nyligen gjorde ett riktigt svampfynd längs vägarna i Skorped.
Hur gick det här till?
– Vi är nyinflyttade i Grindnäset i Sidensjö, men denna dag var vi uppe i Skorped för att plocka svamp. Vi har inga svampställen där alls, men man måste ju passa på när det är karljohansvamp-år. Först såg vi en liten karljohan längs vägen och strax bakom stod den här, som ju var mycket, mycket större.
Vad tänkte ni då?
– Jag tyckte att den nästan var lite för stor, för jag har sett ännu större och då är de oftast väldigt maskätna. Då har jag inte ens tagit dem. Men jag blev väldigt positivt överraskad – den här var inte maskäten alls.
Hur mycket vägde den?
– Charlotte gissade först på strax under 6 hekto. Jag drog till på 6,5. Men det visade sig vara dubbelt; 1,1 kilo.
Vad ska ni göra med svampen?
– Den är redan stekt och infryst, för det kommer ju en vinter. Vi brukar äta lax eller potatis och bacon till. Eller kyckling och ris. Men jag tycker karljohansvampen är godast att steka och bara äta som den är, i kuber, med bara salt och peppar.
Vad har ni fått för reaktioner?
– Det är många som inte tror det är sant när de ser bilden. 
Är svampsäsongen slut nu efter detta fynd?
– Nej, nej. Vi går ut vid alla tillfällen. Men senast hittade vi inget. Nu är det dags att leta trattkantarellerna.
Publicerat