Du är här

2018-09-08 - Mat & dryck
Barbro Uhlin i matlagartagen under Potatisdagen 2012.

Potatisdagen i Brynge

Nu på söndag, 9 september 11-15, är det dags för en riktig mat-tradition i Brynge kulturområde när Potatisdagen arrangeras. En marknadsdag med produkter från lokala mathantverkare, hemlagad palt och fläsk med lingonsylt, hembakat fikabröd – och dessutom en nyhet.

– Vi har nog hållit på i 25 år, det är en stark tradition vi har med pärerna, säger initiativtagaren Barbro Uhlin, som alltid lagar till något spännande med potatisen i fokus och alltså bjuder på en nyhet i år.
– I sommar har jag arrang-erat matvandringar som varit otroligt uppskattade och jag tänkte att vi tar en liten promenad över dammen till sågställarbostaden från 1700-talet och på vägen berättar jag om matkultur. Sedan får man en smakbit när vi är framme. Tunnbrödet är en stark tradition här och när man för länge sedan rustade till kalas bjöd man på något som kallades för matdel. Man la helt enkelt det godaste man hade på tunnbrödet, vek ihop det och åt.
– Det känns väldigt skönt att vi kan fortsätta arrangera Potatisdagen och vi blev så glada när vi i sista stund fick tag på Sven-Erik Nordin härifrån Sidensjö som kommer med jättefina produkter som morötter, rödbetor, kålrötter och färska örter, säger Barbro.
Till matvandringen behöver man anmäla sig och det görs på telefon 070-606 35 71.

Dela med dig av denna artikel på: