Musik

Unga musikskapare gästade Musikmakarna

Ett utrymme där unga tjejer får testa nya saker i en trygg miljö. Det var tanken med musikskaparlägret som arrangerades i Musikmakarnas kreativa miljöer under förra veckan.
– Vi tycker att det är viktigt att inspirera unga tjejer som har ett musikintresse, säger Sara Bogale, en av initiativtagarna.

Under en vecka har åtta musikintresserade tjejer i åldrarna 13 till 17 år fått prova på hur det är att skapa och producera musik. Musik-makareleverna Sara Bogale och Alexandra Shanahan har både utformat lägret och varit tjejernas lärare under veckan.
– Syftet med lägret är att visa olika delar av musikskapandet, hur en låt skapas och hur man producerar vid datorn, säger Sara. Många har ett musikintresse men har inte kommit i kontakt med de tekniska delarna.

Lägret arrangeras i kulturföreningen Podiums regi, en förening som på riksnivå verkar för ett jämställt kulturliv. Numera finns Podium även som lokalförening i Örnsköldsvik, även det på Sara och Alexandras initiativ. Föreningen vänder sig till personer som identifierar sig som unga kvinnor, icke-binära och transpersoner.
– Ett separatistiskt forum som det här, där alla är likasinnade, gör att alla vågar vara sig själva, säger Sara. Det har varit otroligt givande att få vara lärare och följa gruppen. Alla har varit så snälla och goa med varandra.

7an knackar på i en av många studios i Musikmakarnas korridorer och möter fjorton-åriga Tilde Abrahamsson som sitter framför en datorskärm och jobbar på sin låt. Hon har valt att göra en cover på hitlåten ”Havana”, en låt som spelats flitigt i radion i sommar.
– Jag visste ingenting om sådant här innan men nu har jag lärt mig en del och vet mer om hur man gör för att skapa egna låtar, säger Tilde. Jag har aldrig skapat egen musik förut men det kommer jag att börja göra nu.

På datorskärmens svarta bakgrund syns fält och linjer i olika färger. Sara förklarar att det är ljudspår och visar var Tilde lagt till olika instrument och beats som hon tycker passar in. Sången står Tilde själv för och när vi får provlyssna på hur det låter så här långt blir det tydligt att det här är på riktigt. Det låter verkligen proffsigt.
– Att vi får använda de här lokalerna och utrustningen som finns här är så klart en oerhörd tillgång för lägret, säger Sara. Det var möjligt tack vare att det pågår ett låtskrivarcamp här under tre veckor, med både internationella och svenska deltagare.
Tjejerna på lägret fick sitta med en stund med deltagarna på campet och se hur de jobbade. Något som imponerade men som samtidigt gav inspiration att ta med till det egna arbetet.
– Det var verkligen ett jättefint möte och extra roligt att se att deltagarna på campet var minst lika nyfikna på vad tjejerna gjorde som tvärt om, säger Sara.
 
Ulla Sjöström, rektor på Musikmakarna, välkomnar att lägret riktar sig till tjejer, eftersom musikbranschen ropar efter jämställdhet.
– Det är inte bara så att kvinnor i branschen får sämre betalt än män, bland musikproducenter är det även få kvinnor som omnämns och synliggörs, säger Ulla. Därför är det jätteviktigt att vi fostrar unga tjejer att våga. Det är helt fantastiskt att Musikmakarna får vara en plats där unga tjejer kan utvecklas även om de befinner sig på olika nivåer. Det krävs ganska mycket för att platsa som elev på Musikmakarna och om man får börja utveckla sitt intresse är man mer förberedd om man vill söka till vår utbildning.

När 7an besöker Tilde och de andra tjejerna på musikskaparlägret är det dagen före avslutningsdagen och den gemensamma uppspelningen när de ska få lyssna på varandras musik. Pirrigt så klart, men en viktig del av musikskapandet.
– Tanken inför lägret var att tjejerna skulle få arbeta och skapa tillsammans i grupper under veckan men de flesta har valt att göra sin egen grej, säger Sara. Det är starkt att våga välja det och att veta vad man vill. Gruppdynamiken har ändå funnits där med pepp och stöd. Uppspelningen brukar bli en härlig upplevelse där man får höra hur olika det kan bli och upptäcka att det inte finns något rätt eller fel.
– Jag har alltid varit blyg och inte velat spela upp eller sjunga införa andra, säger Tilde. Men efter de här dagarna har det ändrats och nu känns det helt normalt att göra det och det ska bara bli roligt.

Publicerat