Musik

Succé med Helen Sjöholm och Magnus Carlson på Skule Natuscen

Säsongsavslutningen på Skule Naturscen kunde knappast ha blivit bättre. Solen sken och omkring 3 000 personer kom för att se två av Sveriges absolut bästa röster bjuda på musikalisk magi tillsammans med Nordiska Kammarorkestern.

Helen Sjöholm har stått på Skule Naturscen flera gånger tidigare, första tillfället för 30 år sedan då Lars T Johansson bjöd in henne för att sjunga på Skulefestivalen. Nu stod Lars T bakom scenen och gratulerade Helen till en fantastisk konsert, och Helen njöt till fullo.

– Det är så fantastiskt att få stå på den här scenen igen, Höga Kusten är så otroligt vackert och från den här scenen, och även när jag suttit i publiken vid visfestivalerna, har jag massor av fina minnen. Nu får jag stå här tillsammans med Magnus Carlson, vi har sjungit en del tillsammans tidigare och jag älskar att sjunga med honom, säger Helen, som tillsammans med Magnus bland annat bjöd på covers av låtar som de hämtat från ungdomsåren - musik de lyssnade på i sina flick- och pojkrum.
– Vi valde låtar som kanske inte är så förväntade, vi ville göra det som vi trodde skulle låta bra när vi sjöng tillsammans.

Och visst lät det bra. Enormt bra till och med. Frågan är om det rent ljudmässigt någonsin låtit bättre från Skule Naturscen än den här eftermiddagen. Publiken bjöds bland annat på Joy Divisions "Love will tear us apart", Eurythmics "Sweet dreams", Nick Caves "Love letter" och "They call me the wild rose", Peter Gabriels "Washing of the water", Coldplays "Clocks" och "Fix you", Elvis Costellos och Paul McCartneys "Veronica" och Billy Joels "Honesty" som Helen sjöng  i Tomas Andersson Wijs översättning "Ärlighet".

Magnus Carlson tog också tillfället i akt att framföra två av sina egna låtar från Weeping Willows – "The burden" och "Wait for love to grow" – och svarade för en enormt mäktig insats i The Righteous Brothers "Unchained melody".
– Den bästa låt som någonsin skrivits, den låten har jag byggt alla Weeping Willows-låtar på, sa Magnus, som tyckte att det var fantastiskt att få uppträda på Skule Naturscen.
– Vilken ära! Nu kan jag bocka av även det här på min lista av saker jag velat göra, sa Magnus efter konserten.
– Det var också kul att träffa Fredric Wedin igen, han jobbade på ett skivbolag där Weeping Willow släppte en skiva för runt 15 år sedan.

Självklart bjöds publiken också på Helen Sjöholms paradnummer "Gabriellas sång", Stefan Nilssons och Py Bäckmans låt till filmen "Så som i himmelen" från 2004.
Som extranummer hade Nordiska Kammarorkesterns dirigent Hans Ek valt en låt av sin stora ungdomsidol David Bowie. Bland alla tänkbara Bowie-låtar fick vi oväntat höra hans fina "Where are we now" från albumet "The Next Day" som kom 2013 efter tio års tystnad från Bowie. Ska någon ge sig på att sjunga den låten så är det Magnus Carlson, och med Helen Sjöholm vid sin sida kunde det inte ha blivit en bättre avslutning på konserten, och på musiksäsongen på Skule Naturscen.

– Magiskt! Det här är lika kul som när jag arrangerade första Sjunde i Sjunde. En sådan här söndagseftermiddagskonsert måste vi ha varje år här på Skule Naturscen, säger en helnöjd arrangör; Fredric Wedin, som driver Verkställande Byrån och Skule Naturscen.

Publicerat