Hockey

En världsback på besök

Den nyligen avslutade hockeyskolan i Skyttishallen samlade många ungdomar till det veckolånga lägret. Och till allas önskan med huvudpersonen själv på plats. Här är världens bäste hockeyback; Victor Hedman, 27.

Efter senaste säsongen fick han motta Norris Trophy-bucklan som bevis på att han röstats fram som bäste back i NHL som tredje svensk genom tiderna och är nu i fint sällskap med Nicklas Lidström och Erik Karlsson. Hans lag Tampa Bay gjorde en finfin säsong, men förlorade semifinalen i slutspelet mot de slutliga segrarna Washington.
– Det gick mycket bra för oss, men det är klart man vill ju vinna Stanley Cup och visst var det ett stort ögonblick att få motta bucklan som bäste back, lite svårt att fatta, säger Victor stolt.

Han ser fram emot kommande säsong och menar att Tampa blir att räkna med även 18/19, mycket beroende på att man  i stort sett mönstarar samma lag som förra säsongen och han gör ingen hemlighet av att det är Stanley Cup-bucklan som är det stora målet.
– Ja så är det, det är ju den man vill komma åt, konstaterar Victor och ler.

För nionde året i rad arrangerades i förra veckan Victor Hedmans hockeyskola i Skyttis ishall. Sammantaget drygt 20 ledare med olika uppdrag var i farten och bidrog till att många ungdomar fick en minnesvärd vecka inför skolastarten. Hundra flickor och pojkar i åldrarna 10 till 14 år tränade hockey under fem dagar, och hade även teori och fysträning.

Naturligtvis var den stora höjdpunkten att en av dagarna få träna med Victor, en av världens bästa backar. Och det var inte att ta miste på att det var en högtidsstund för de unga hockeylirarna, att få spela med och bli instruerad av en av världens bästa hockeybackar.
– Huvudsyftet med träningsveckan är att vara en bra kompis och få nya, att ha roligt och jag får många frågor om hockey och det är stimulerande. Sen är det ju kul för dem att få träna lite hockey innan skolan börjar, säger Victor.

Arrangörer för hockeykolan är Magnus Andersson och Victor Hedman tillsammans med Örnsköldsvik SK.

VICTOR HEDMAN
Född: 18 december 1990.
Familj: Gift med Sanna (född Grundberg). Mamma Elisabeth, pappa Olle, bröderna Johan och Oscar.
Bor: I Tampa på Floridas västkust och på Nötbolandet i Örnsköldsvik.
Meriter: U16 SM-brons 2006. TV-pucken med Ångermanland 2006, 2007. J18 VM-brons 2007. J18 VM All Star Team 2007. Seger i 2007 Memorial of Ivan Hlinka (U18 World Cup). Lagkapten i J18-landslaget. Bäste back i SCA-Cupen 2007. Stures stipendium (Årets juniorback i MoDo Hockey) 2007, 2008, 2009. J20 VM-silver 2008. J20 VM All Star Team 2008. J18 VM All Star Team 2008. J20 VM-silver 2009. Årets rookie i Elitserien 2009. Årets junior i svensk ishockey 2009. Av Tampa Bay Lightning vald som nr 2 totalt i NHL Entry Draft 2009. VM-brons 2010. VM-guld 2017. Norris Trophy som NHL:s bästa back 2018.
Aktuell: Laddar upp i Örnsköldsvik inför ännu en säsong i världens bästa hockeyliga.

Publicerat