Samhällsinformation

Bevattningsförbudet nu upphävt

– En mycket välkommen nederbörd i kombination med alla kommuninvånares gemensamma insats att hushålla med vattnet har gjort att våra vattenreservoarer uppnått acceptabla nivåer. Det innebär att vi kan häva bevattningsförbudet. Vi vill verkligen tacka för den hjälp vi fått och det tålamod våra kunder haft dessa varma veckor, säger Mivas enhetschef för va-anläggningar John Staberg.

Förbudet infördes den 19 juli till följd av det extremt varma och torra vädret.

Nu får allmänheten alltså åter använda dricksvattnet utan restriktioner, men Miva uppmanar ändå till sparsamhet och en smart användning.

– För att inte hamna i en liknande situation är det viktigt att hushålla med vår livsviktiga resurs som dricksvattnet är. Därför uppmanar vi våra kunder att vara försiktiga och medvetna om sin vattenförbrukning även framöver, fortsätter John Staberg. Bevattningsförbudet visar vilken stor effekt det får om vi minskar på användningen av dricksvatten till icke livsviktiga ändamål som att vattna gräsmattan, fylla poolen och tvätta bilen.

 Vad kan du göra för att spara vatten?
Vi kan alla hjälpas åt att hushålla med vårt värdefulla vatten. Små förändringar i vardagen är betydelsefulla och gör att vi bättre klarar en längre tids torka.

    En vattenspridare som står på i 20 min gör av med ungefär 150 liter vatten.
    För varje minut en kran står och rinner försvinner 6 liter vatten.
    Ett fyllt badkar motsvarar 150 liter vatten. En dusch på tre minuter motsvarar 36 liter.
    En maskintvätt förbrukar cirka 50 liter vatten.
    Om en familj på fyra personer stänger av kranen med de borstar sina tänder sparar de tillsammans 100 liter vatten på en dag.

Tips på hur du kan anpassa din normala vattenförbrukning

    Det är högst förbrukning morgon och kväll, så duscha och kör tvätt- och diskmaskiner under dagtid istället om det är möjligt.
    Duscha istället för att bada. Ta korta och snabba duschar och stäng av vattnet i duschen när du schamponerar och tvålar in dig.
    Stäng av vattnet medan du borstar tänderna.
    Om du behöver spola länge för att få kallt vatten i kranen, fyll istället upp en tillbringare och ställ in den i kylen.
    Undvik att diska under rinnande vatten.
    Kör inte disk- och tvättmaskiner förrän de är fulla.
    Laga eventuella droppande kranar och rinnande toaletter.


 

Publicerat