Näringsliv

SEKAB får viktig roll i nytt EU-projekt

Ett nytt EU-finansierat projekt med syfte att ta fram biobränsle från skogsråvaror sätter SEKAB i en stor och viktig roll.

Projektet, som går under namnet Rewofuel, går ut på att hitta nya och effektiva sätt att skapa biobränsle av restprodukter från skogen. Biobränslet hoppas man ska kunna bli ett effektivt drivmedel för både bilar och flygtrafik.

I projektet deltar flera bolag och universitet i hela Europa och SEKAB har fått rollen att ta fram en modell för det första steget i projektet. De metoder som SEKAB utvecklar ska sedan användas i bioraffinaderier runt hela Europa och på lång sikt resultera i en stor omställning till förnybara bränslen.

– Det här är en fantastisk möjlighet för oss i regionen att få visa det vi är bra på, vidareförädling av skog. Det finns en stor potential i just bränslen, men även lignin som kan användas för att producera asfalt på ett mer hållbart sätt, säger Jonas Markusson från SEKAB till Allehanda. 

Projektet kommer att pågå i tre år och det biobränsle som skapas tros kommer att bli ett bra alternativ till elbilar då biobränslet ska kunna fungera med befintliga bil- och flygmotorer.

Källa: Allehanda.se
Publicerat