Musik

En magisk dag i Bredbyn

Ungdomsorkestern Mittfolk, med ett 40-tal unga folkmusiker från länet. Rena Rama med Anders Eriksson, Håkan Olsson och Urban Andersson. Barnteater, sångkurs med Ulrika Bodén och logdans. 28 juli är det dags igen för Dans & Spelstämman i Anundsjö.

Anundsjö hembygdsgård är en magisk plats, det vet alla som någon gång varit där. Och när det drar ihop sig till Anundsjö Dans & Spelstämma blir magin ännu mer påtaglig. En som verkligen kan berätta om det är spelkvinnan och fiolmamman Maja Eriksson, som också är arrangör i Örnsköldsviks Folkmusikförening. Så här säger hon om fjolårets välbesökta stämma:

– Anundsjö hembygdsgård, denna magiska plats med sina vackra hus. I buskarna hördes gillande toner och i gräset sågs spralliga hoppsasteg. Att se dansarna i Anundsjö-ringen och Nolagillets danslag dansa danser som nog är 100 år gamla är magiskt, att själv få vara med är än mer magiskt.
– Amfiteatern på baksidan av hembygdsgården förtjänar ett eget omnämnande. På kvällen, innan solen börjat dala, satt vi och njöt av Ulrika Bodéns klara stämma. Vattnet på Anundsjösjön låg blank, nyckelharpans toner letade sig in bland björkarnas löv och luften var alldeles ljummen. Magiskt!
– Jag får inte glömma maten som man kan förtära på stämman. Att äta kolbullar och känna historiens vingslag, eller palt med lingonsylt vid fäbodstugan, är en upplevelse. Det är rent magiskt!
– Jag sparar det bästa och mest magiska till sist: alla låtar som hörs från busken, scenen, danslogen. Polskor och schottisar, valser och visor, sorgligt och glatt, solo och allspel, unga och gamla. Det är magiskt – och i år blir det extra roligt med så många ungdomar i Mittfolk, det blir något helt unikt. Bara kom och upplev allt som finns där för dig och mig.

Publicerat