Nyheter/Reportage

Domsjö fabriker gör korvskinn av trä

Domsjö fabriker har börjat producera en ny, lite annorlunda cellulosaprodukt. De tillverkar nämligen en cellulosa som används till korvskinn.

Produkten går under namnet Domsjö Cellulose Ultra och har utvecklats under 1,5 år. Jämfört med föregående produkter så har Ultra en högre halt av cellulosa vilket gör det möjligt att använda den utan att behöva blanda in andra produkter. 

– Ultra är en mer förädlad produkt med högre halt av cellulosa. I framtiden ser vi att den även kommer att kunna användas inom andra produktsegment. Den har ett högre marknadsvärde som kompenserar för den ökade tillverkningskostnaden, säger Lars Winter, vd Domsjö fabriker, till SVT.se

Just nu säljs produkten främst till en korvskinnsproducent. Korvskinnet är av 100 procent cellulosa och är helt ätbart.

– Korvskinnet kan antingen vara det man lagrar korven i och sen tar bort, som till exempel på pepperoni, sen finns det korvskinnstyper som man låter sitta på ända tills kunden ska äta, säger Kristina Elg Christoffersson, chef för Forskning och utveckling på Domsjö fabriker, till Svt.se

Projektet med cellulosan är en del av fabrikens arbete av att bli en specialleverantör. Man beräknar att sälja 10 000 ton under första året, och målsättningen är att kunna producera 200 000 ton per år.

Källa: Svt.se
Publicerat