Nyheter/Reportage

Våffeldag på lekterapin

När lekterapin på barn- och ungdomsmedicin i Örnsköldsvik i fredags bjöd in till Våffeldag, handlade allt om skratt och skoj.
– En sådan här dag betyder jättemycket, säger Ulla Leijonmarck som på senare tid fått chansen att utveckla verksamheten.

”Att sitta still är så tråkigt”, sjunger clownen Katta-Strof. Och lekterapeuten Ulla Leijonmarck har mycket riktigt svårt att sitta kvar på stolen; flera gånger måste hon upp och röra på sig. Barnen som för dagen samlats på uteterrassen gör snart likadant. Efter en stund både kryps och studsas det kring Katta-Strof.
I luften ligger forfarande doften av nygräddade våfflor kvar och snart vankas det ansiktsmålning. På barn- och ungdoms-medicins lekterapi innebär denna fredag bara skoj och skratt. Ulla, som till slut hittat en plats att sitta still på, ler förtjust.
– En sån här dag betyder jättemycket, barnen är här länge – de skrattar och vill inte gå härifrån. Man blir så glad i hjärtat när man ser dem, man fångas med, säger hon.

Som lekterapeut jobbar Ulla med barn som av olika anledningar spenderar både kortare och längre tid på sjukhuset. Tillsammans med avdelningens övriga personal hjälper hon till att förbereda barnen för behandlingar, bearbeta upplevelser och trauman och – kanske viktigast av allt – ge dem en frizon från allvaret.
– När vi bjuder in till en sådan här speciell dag, med våfflor och clown, gör det att barnen kan känna, ”åh, livet är ju som vanligt egentligen”. Det ska vara lite fest! Med lek lockas glädjen fram, då blir det jobbiga inte lika jobbigt. 
Nyligen har Ulla gått upp i tjänst, vilket tillåter henne att hitta på och genomföra aktivitetsdagar som denna Våffeldag i högre utsträckning än tidigare. Det har även lett till att hon påbörjat ett regionalt samarbete vars frukter redan har skördats; clownen Katta-Strof heter egentligen Katharina Lindahl Gray och är lekterapeut i Sollefteå. Tillsammans med Maria Henning Mäki, från lekterapin i Sundsvall, har de på senare tid träffats för att utbyta erfarenheter och kunskaper. 
– Vi försöker hitta och jobba med en röd tråd för både Ö-viks, Sollefteås och Sundsvalls sjukhus. Det känns väldigt naturligt och gör att barnen känner igen oss, eftersom de ibland åker emellan orterna. 

I rummet innanför terrassen sitter Anny Westman, som är här på besök som syskon till lillasyster Rut. På hennes ansikte växer en fjäril fram. Pappa Anders sitter bredvid på huk.
– Det är toppen att syskon också kan komma hit så här, annars är det lätt att de hamnar i skymundan. Det här blir ett sätt att även hantera hennes situation, säger Anders.
Katharina Lindahl Gray, som växlat från clown till ansiktsmålare, fyller i:
– Lekterapin blir en paus från allt allvar och ger barn chansen att bara vara barn. Och göra det barn ska göra.
– Leka, säger Anders Westman.
Och mer lek blir det. 19 augusti vankas ett ännu större evenemang i lekterapins regi, när skidskyttestjärnan Fredrik Lindström och ishockeyprofilerna Oscar och Victor Hedman kommer för att visa teknik med hjälp av slangbellor och bandyklubbor, under parollen ”Stjärnor möter Stjärnor”.
– Vi jobbar för att få kvalité i det vi gör, för barnens skull. Och ju bättre kvalité vi har, desto mer vill folk flytta hit. För det är ju så; inför en flytt tittar föräldrar på jobb, skola – och sjukhus, säger Ulla Leijonmarck.

Publicerat