Du är här

2018-06-12 - Nyheter/Reportage

Nu kan du få varningar i telefonen

Från och med den 7 juni så är alla mobiloperatörer kopplade till ett nytt system som gör det möjligt att skicka VMA varningar, Viktigt meddelande till allmänheten, via SMS.

Det nya sms-systemet gör det möjligt att skicka ut varningar inom ett särskilt område vid till exempel bränder, olyckor eller attentat och gör att det blir enkelt att varna alla som befinner sig i eller i närheten av området.

Systemet har blivit möjligt efter en lagändring som trädde i kraft 1 juli förra året, men det är inte förrän nu som alla operatörer har blivit anslutna. Sms-systemet kommer dock inte ersätta utomhuslarmet Hesa Fredrik eller möjligheten att varna via tv och radio, utan kommer fungera som ett komplement till existerande varningssystem.

– Den som begär ett VMA, som till exempel räddningstjänsten eller kommunen, kan nu välja hur man vill att varningen ska gå ut. Om man till exempel vill att larmet går ut genom utomhusalarmet Hesa Fredrik, varningsmeddelande till mobiltelefoner eller om meddelandet ska gå ut i radio och tv, säger Mathilda Jansson, presstalesperson på SOS Alarm till Västerbottens-Kuriren.

Källa: vk.se

Dela med dig av denna artikel på: