Samhällsinformation

Nya lagar

Den 1 juli trädde en rad nya lagar i kraft i Sverige. Här är några av de viktigaste att hålla kolla på.

Tryggare premierpensionssystem
Det kommer ställas vissa krav för att fondförvaltare ska få ingå fondavtal med Pensionsmyndigheten. Telefonförsäljning av tjänster och produkter inom området blir förbjudet och istället så måste pensionssparare själva skriva under ett fondbyte.

Sjuka får mer pengar
Taket höjs för sjukförsäkringen, bostadstillägget, det särskilda bostadsstilläget och garantiersättningen inom aktivitets- och sjukersättningen.

Höjt studiestöd
Studiestödet höjs för både gymnasie- och högskoleelever. Gymnasieelever får en höjning med 200 kronor per månad och för högskolestudenter ligger höjningen på 296 kronor per månad. Höjningen gäller från 1 mars 2018 och betalas ut retroaktivt från den 1 juli 2018.

Skattereduktionen för fackföreningsavgift återinförs
Fackföreningsmedlemmar kommer kunna dra av 25 procent av årsavgiften i deklarationen, så länge medlemsavgiften i fackföreningen ligger på mist 400 kr.

Arbetslösa får en karensdag mindre
Antalet karensdagar för att få arbetslöshetsersättning när man blivit arbetslös minskas från sju dagar till sex.

Ny samtyckeslag
En ny samtyckeslag träder i kraft som innebär att det blir straffbart att ha sex med en person som inte uttryckligen sagt ja eller aktivt visat att den vill ha det. Lagen gör det också möjligt att döma gärningsmän för till exempel våldtäkt även om gärningsmannen inte använt sig av hot eller våld.

Ökat skydd för transpersoner
Brotten hets mot folkgrupp och olaga diskriminering kommer i fortsättningen också omfatta att hota, uttrycka missaktning eller diskriminera transpersoner. 

Ny fordonsskatt
Ett nytt system för fordonskatten för nya bilar sätts i bruk. Bilar med låga utsläpp belönas med en bonus vid köp medan skatten för bilar med höga utsläpp höjs.

Karensregler för ministrar
Statsråd och statssekreterare ska framöver kunna sättas i yrkesmässig karantän eller förbjudas jobba med vissa frågor i upp till ett år efter att de lämnat politiken. En nämnd kommer att införas för att behandla och pröva frågor runt karens och ämnesrestriktion.

Prao blir obligatorisk
Praktisk livsorintering, också kallad prao, under minst tio dagar blir obligatorisk för skolelever från årskurs åtta i grundskolan och årskurs nio i specialskolan. Det blir upp till huvudmännen att ordna prao åt eleverna.

Källa: aftonbladet.se

Publicerat