Miljö

Uppdrag: Rädda Bäckfjärden

Bäckfjärdens intresseförening vill inte att fjärden så småningom ska bli ett innanhav och verkar därför för en muddring av Sandlågan.
­– Snart är vi tvungna att göra något, säger Roger Frisk.

Den ideella föreningen; Bäckfjärdens intresseförening, består av drygt 300 fastighetsägare vars hus och tomter ligger strandnära eller inom nära räckhåll till Bäckfjärden. En stor majoritet av dem är måna om att fjärdens vikar och stränder även i fortsättningen har anknytning till havet och i takt med att Sandlågan; det lilla sundet mellan Bäck och Genesön, blir allt grundare höjs allt fler röster för att åtgärder måste vidtas.

En av dem tillhör fastighetsägaren Roger Frisk som sedan 14 år tillbaka har varit engagerad i intresseföreningen.
– Vårt syfte är att verka för att Bäckfjärden bevaras som en havsvik med hög vattenkvalitet. Det gör vi genom att finansiera en muddring av inloppet till fjärden och samla in pengar för framtida underhåll. Vi försöker också på andra sätt befrämja miljön och trivseln runt fjärden och att hänsyn tas till både djur och natur, säger Roger.

Förespråkarna för en muddring hänvisar till att uppgrundningen av Sandlågan negativt påverkar tillgängligheten, vattenkvaliteten och i förlängningen även värdet på respektive fastighet. Under årens lopp har muddringsarbeten utförts vid ett par tillfällen och den senaste åtgärden, för att upprätthålla ett tillräckligt djup i Sandlågan, gjordes i maj och juni 1999. Nu anser många att det är hög tid att göra något på nytt och därför vill företrädarna för Bäckfjärdens intresseförening uppmana till ett stort och brett engagemang.
– Vi anser att det finns potential för att vi kan vara närmare 500 medlemmar. Men det har skett generationsväxlingar på flera håll och vi har respekt för att det finns människor kring Bäckfjärden som kanske inte känner till föreningens existens, säger Roger Frisk.

För att inte enbart förlita sig till eller hoppas på offentliga medel försöker föreningen fondera ett kapital för en framtida finansiering av muddringsprojektet. Det har inneburit en årsavgift för varje medlemsansluten fastighet på 150 kronor per år, vilket i praktiken är 300 kronor vartannat år för att minska administrativa kostnader.
– Vi kommer uppmana alla våra medlemmar att ansluta sig och betala samma avgift som fastighetsägarna. För oss båtägare är ju ett projekt av det här slaget jätteviktigt, säger Håkan Wiberg, ordförande i Bäck-fjärdens Båtklubb.

Bäckfjärdens Intresseförening
Postgiro: 1880868-3 (ange fastighetsbeteckning alt. båtklubb + namn)

Publicerat