Miljö

Hotell av annorlunda slag på Puttom

De pollinerande insekterna håller på att försvinna och det blir allt vanligare att s.k. insektshotell sätts upp lite här och var i vår natur. Nu har Puttoms golfbana, som satsar mycket på miljöfrågorna, fått tre hotell som ska se till att insekterna ska trivas, stanna och bli fler.

Insekterna är livsviktiga för oss människor och vår överlevnad. Utan humlor och bin så skulle en stor del av vår livsmedelsproduktion vara omöjlig. Runt om i världen växer oron för att de pollinerande insekterna håller på att dö ut, en miljökatastrof av stora mått.
Efter att ha varit på ett miljöseminarium fick läraren Anette Orav en idé som hon nu förverkligat tillsammans med andra lärare och elever i åk 8 på Sörlidenskolan.
Under de senaste månaderna har man jobbat ihärdigt med sitt insektshotell.
Med bidrag från Världsklass Örnsköldsvik så kunde det viktiga naturmiljöprojektet bli verklighet.
I hotellrummen finns bamburör, träklabbar med hål i, kottar, barr, mossa och bark, det som insekterna normalt bor i. Så nu kan bin, humlor, nyckelpigor och andra insekter se till att pollineringen fortsätter vid Puttoms golfbana.

– Det har varit hur kul som helst och eleverna har verkligen ställt upp på projektet och dessutom fått viktiga kunskaper i detta så viktiga ämne, säger Anette, stolt hotellprojektansvarig.

 

Publicerat